Εξομοίωση της μείωσης των συντάξεων των ασφαλισμένων

Εξομοίωση της μείωσης των συντάξεων των ασφαλισμένων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2158

Θεσσαλονίκη, 29 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:

Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εξομοίωση της μείωσης των συντάξεων των ασφαλισμένων»

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό τους συνταξιούχους των ασφαλιστικών ταμείων. Οι τελευταίες μειώσεις όμως που υπέστησαν οι ασφαλισμένοι είναι ενδεικτικές της προχειρότητας των αρμοδίων, επιφέροντας αδικίες στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, παρόλο που με πρόσφατη εγκύκλιο του ΙΚΑ θεσπίζεται ποσοστό μείωσης ύψους 10% στις συντάξεις των ταμείων, που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα δεν υπάρχει σχετική ρήτρα και δεν ισχύει κάτι αντίστοιχο, με αποτέλεσμα το ποσοστό μείωσης στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων να μην ορίζεται, όπως στις συντάξεις των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.
Οφείλουν τα αρμόδια Υπουργεία να επιληφθούν του θέματος και να προχωρήσουν με σχετική εγκύκλιο στην εξομοίωση του ποσοστού μείωσης στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων με ό,τι ισχύει για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Με αυτό τον τρόπο θα αποκατασταθεί και μια αδικία για μερίδα συνταξιούχων της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να αποκαταστήσουν την αδικία, που υφίστανται οι συνταξιούχοι του δημοσίου τομέα, εξομοιώνοντας το ποσοστό μείωσης των συντάξεών τους με ό, τι ορίζεται για τους συνταξιούχους των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων;