Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα

Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα Κύριο

Αρ. πρωτ.:2167

Θεσσαλονίκη, 30 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:

Πολιτισμού & Αθλητισμού
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κλειστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη τη χώρα»

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου με τα μουσεία και τα μνημεία σε όλη τη χώρα να παραμένουν κλειστά και την Κυβέρνηση να παραμένει απλός θεατής. Η ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες επισκέπτες και τουρίστες, οι οποίοι έσπευσαν να επισκεφτούν κάποιον αρχαιολογικό χώρο και μουσείο ήταν μεγάλη, εξαιτίας της αποχής των αρχαιοφυλάκων, οι οποίοι απέχουν από την εργασία τους με αιτήματα την ενίσχυση του προσωπικού και την μείωση που θα υποστούν στις αποζημιώσεις τους.
Πολλοί ήταν αυτοί που επιχείρησαν να επισκεφτούν ακόμη και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και δεκάδες άλλους αρχαιολογικούς χώρους, όπως τη Βεργίνα, τους Δελφούς, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κ.α. και αντίκρισαν ανακοινώσεις, με τις οποίες οι αρχαιοφύλακες ενημέρωναν τους επισκέπτες για τους κλειστούς χώρους. Την στιγμή που όλα τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά και η προσέλευση τουριστών και επισκεπτών ήταν μεγάλη, τα μουσεία και τα μνημεία παρέμεναν κλειστά, προκαλώντας της εύλογη αγανάκτηση ακόμη και ξένων τουριστών. Με αυτόν τον τρόπο ούτε προσέλκυση τουριστών επιτυγχάνεται, ούτε αύξηση των εσόδων υλοποιείται. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει και να βρεθεί έστω και αυτή τη στιγμή μια λύση, διαφορετικά το πλήγμα στην εικόνα της χώρας μας είναι μεγάλο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να βρεθεί άμεσα λύση και να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, που παραμένουν κλειστά εξαιτίας της αποχής των αρχαιοφυλάκων;