Καθημερινά λουκέτα σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης

Καθημερινά λουκέτα σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 2036

Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
Οικονομικών
Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Καθημερινά λουκέτα σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης»

Καθημερινά είναι τα λουκέτα σε επιχειρήσεις και βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης με τα στοιχεία που πρόσφατα έδωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αποτυπώνοντας την αρνητική κατάσταση και το ζοφερό κλίμα. Συγκεκριμένα, εντός το 2015 τρεις βιοτεχνίες καθημερινά οδηγήθηκαν σε κλείσιμο, ενώ την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν ελάχιστες. Μόνο το πρώτο 15ήμερο του τρέχοντος μήνα Δεκεμβρίου, 1.000 βιοτεχνίες περίπου προχώρησαν σε διαγραφή τους από τα μητρώα του Επιμελητηρίου.
Είναι προφανές, ότι οι επιχειρήσεις πλήττονται από την οικονομική κρίση, καθώς ο κύριος λόγος του κλεισίματος είναι το κόστος λειτουργίας, που είναι ασύμφορο για τους επιχειρηματίες. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η αυξημένη φορολογία, αλλά και η απουσία τονωτικών δράσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης, που καθηλώνει τις επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η αύξηση της ανεργίας και η οικονομική ασφυξία της αγοράς. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει δράσεις για την όσο το δυνατόν μεταστροφή του αρνητικού κλίματος και την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Αναλύοντας τα πρόσφατα στοιχεία, που έδωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και αντιλαμβανόμενοι το αρνητικό κλίμα που επικρατεί, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να αναστρέψει την επιβαρυμένη κατάσταση, προκειμένου να μπει ένα τέλος στα καθημερινά λουκέτα, που αναγκάζονται να βάλουν βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης;