Χωρίς βασικά φάρμακα μένουν φαρμακεία και ασθενείς

Χωρίς βασικά φάρμακα μένουν φαρμακεία και ασθενείς Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1899

Θεσσαλονίκη, 14 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς βασικά φάρμακα μένουν φαρμακεία και ασθενείς»

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου οι ελλείψεις εντοπίζονται σε αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντιελκωτικά, αντιψυχωτικά φάρμακα, σκευάσματα για το στομάχι, τη θεραπεία του προστάτη, τη νόσο πάρκινσον και την οστεοπόρωση. Την ίδια στιγμή από τα ράφια των φαρμακείων απουσιάζουν τέσσερα εμβόλια.
Από τη λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, η οποία είναι πολύ μεγάλη και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα χρόνιων και σοβαρών παθήσεων που χρήζουν συστηματικής θεραπείας και παρακολούθησης, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση για τους ασθενείς.
Η καθημερινή αναζήτηση των φαρμάκων από ασθενείς και φαρμακοποιούς έχει μετατραπεί σε έναν Γολγοθά αγωνίας και ανασφάλειας, για την εύρεσή των φαρμάκων και την ομαλή χορήγηση της θεραπείας τους, ώστε να μη διαταραχθεί και επιδεινωθεί περισσότερο η υγεία τους.
Ήδη ασθενείς με χρόνιες και σοβαρές παθήσεις αντιμετωπίζουν τις πρώτες δυσκολίες στην εύρεση των φαρμάκων τους, ενώ η πολιτεία οφείλει να κινηθεί άμεσα όσο η ζημιά είναι ακόμα ανατάξιμη και πριν εκδηλωθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να καλυφθούν τα κενά που εντοπίζονται σε μία σειρά φαρμάκων που χορηγούνται σε ασθενείς με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα δράσης;