Τροπολογία Φίλη για κομματικές αξιολογήσεις βάζει σε κίνδυνο την ελληνική αξιολόγηση

Τροπολογία Φίλη για κομματικές αξιολογήσεις βάζει σε κίνδυνο την ελληνική αξιολόγηση Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1742

Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τροπολογία Φίλη για κομματικές αξιολογήσεις βάζει σε κίνδυνο την αξιολόγηση»

Η κομματική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε όριο, σε τέτοιο βαθμό που εκθέτει πλέον τη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο, καθώς εργάζεται συστηματικά και απροκάλυπτα προκειμένου να δημιουργήσει το δικό της κομματικό στρατό στους δημόσιους φορείς.
Για ακόμα μία φορά πρωταγωνιστής στο νέο αυτό επεισόδιο είναι ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και η επίμαχη τροπολογία 84/27 1.12.2015 που αφορά στην αξιολόγηση των διευθυντών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Bοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για μία τροπολογία που καταργεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και διαύγειας, καθώς κατατάσσει την προφορική «κομματική» συνέντευξη ως το βασικό κριτήριο επιλογής των υποψηφίων διευθυντών της εκπαίδευσης.
Στο κατώφλι του 2016 η πρωτοποριακή κυβέρνηση της Αριστεράς διασφαλίζει τη διαφάνεια με τη χρήση ενός μαγνητοφώνου στην προφορική αξιολόγηση των στελεχών της εκπαίδευσης και όχι βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, όπως η εκπαίδευση και εργασιακή εμπειρία.
Αίσθηση προκαλεί και η σύσταση των Περιφερειακών Συμβουλίων που θα κρίνουν τους υποψήφιους διευθυντές εκπαίδευσης, καθώς θα απαρτίζονται από τον διορισμένο από την Κυβέρνηση Περιφερειακό Διευθυντή κάθε περιοχής, έναν Σύμβουλο και έναν Καθηγητή Πανεπιστημίου, διορισμένους από τον Υπουργό Παιδείας της Κυβέρνησης και δύο αιρετούς εκπροσώπους των συνδικαλιστών των εκπαιδευτών.
Όλα τα παραπάνω, καλά δρομολογημένα και καθόλου τυχαία από την Κυβέρνηση σχέδια έχουν προκαλέσει την αντίδραση ακόμα και του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στο ελληνικό πρόγραμμα, ο οποίος ζητά την απόσυρση της Τροπολογίας, κάνει λόγο για κινήσεις που δεν συνάδουν με την προσπάθεια αποπολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, ενώ ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα ακόμα και στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αποσυρθεί η εν λόγω Τροπολογία που θέτει σε κίνδυνο την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος;

-Πώς σκοπεύει να διαχειριστεί το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το ζήτημα αξιολόγησης των διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, ώστε να τηρήσει βασικούς κανόνες αξιοκρατίας και διαφάνειας;