Σε παράλυση οι επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στην Β. Ελλάδα

Σε παράλυση οι επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στην Β. Ελλάδα Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1618

Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού
-Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε παράλυση οι επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στην Β. Ελλάδα»

Τεράστια προβλήματα έχει δημιουργήσει η διακοπή της εθνικής σιδηροδρομικής σύνδεσης στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, λόγω κατάληψης των γραμμών από πρόσφυγες στην Ειδομένη. Οι επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές βρίσκονται σε πλήρη παράλυση, προκαλώντας τεράστια ζημία σε πολλές εξαγωγικές και εισαγωγικές επιχειρήσεις. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ο εμπορικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και πολλές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις αποστολές τους μέσω Βουλγαρίας, με αυξημένο κόστος.
Το πλήγμα, που δέχεται η χώρα μας ως κέντρο διαμετακομιστικών μεταφορών από τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Σκοπίων-Θεσσαλονίκης από τους πρόσφυγες είναι μεγάλο, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να αναγκαστούν να σταματήσουν να λειτουργούν λόγω ελλείψεων ή καθυστερημένων αφίξεων των πρώτων υλών. Είναι επιτακτική ανάγκη η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, καθώς πλήττονται αρκετές επιχειρήσεις που αγωνίζονται να επιβιώσουν, αλλά κυρίως να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι άλλων εταιρειών, εγχώριων αλλά και πολυεθνικών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής σύνδεσης στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα, η διακοπή της οποίας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές στη Βόρεια Ελλάδα;