Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων

Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1614

Θεσσαλονίκη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:

Οικονομικών
Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων»

Σε έξαρση βρίσκεται το λαθρεμπόριο τσιγάρων στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα δημόσια έσοδα, αφού από τα ταμεία χάνονται εκατομμύρια ευρώ. Η απώλεια εσόδων του κράτους είναι πάνω από 750 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή έκλεισαν και 8.000 σημεία λιανικής πώλησης, στα οποία τα προϊόντα καπνού αντιστοιχούσαν στο 60% των πωλήσεων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού οδήγησε σε συρρίκνωση κατά 50% τον τζίρο της αγοράς, επιδεινώνοντας το πρόβλημα. Οι επιπτώσεις στην υγεία των καταναλωτών, αλλά και στα δημόσια έσοδα είναι αρνητικές.
Επιτακτική ανάγκη είναι η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου, προκειμένου να σταματήσει η δράση των επιτήδειων, που δραστηριοποιούνται στην παράνομη διακίνηση προϊόντων καπνού. Οι ποσότητες λαθραίων προϊόντων καπνού, που εισέρχονται στην ελληνική αγορά είναι μεγάλες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έρευνες αναφορικά με το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων καταγράφουν την Ελλάδα ως μια από τις μεγαλύτερες χώρες υποδοχής, κατανάλωσης και επαναπροώθησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού. Το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αυξημένης φορολογίας στα τσιγάρα, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να καταφεύγουν στα φθηνά παράνομα τσιγάρα. Οφείλει το κράτος να επιληφθεί του ζητήματος και να λάβει άμεσα μέτρα πάταξης του λαθρεμπορίου τσιγάρων, οι επιπτώσεις του οποίου στην εθνική μας οικονομία είναι τεράστιες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να πατάξουν το λαθρεμπόριο τσιγάρων, που έχει λάβει απειλητικές διαστάσεις;