Πρωτοφανής ΕΔΕ για αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας

Πρωτοφανής ΕΔΕ για αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας Κύριο

Αρ. πρωτ.:1541

Θεσσαλονίκη, 30 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Πρωτοφανής ΕΔΕ για αποτελέσματα δημοσκοπικής έρευνας»

Σχεδόν δύο μήνες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 ως κεραυνός εν αιθρία έρχεται η απόφαση των Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Μακεδονία να διατάξουν Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου αναφορικά με τις εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα, το αρμόδιο τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονία διεξήγαγε σχετική δημοσκόπηση εν όψει των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Το εν λόγω ερευνητικό κέντρο λειτουργεί διοικητικά και οικονομικά αυτόνομα, δέχεται αναθέσεις ερευνών/δημοσκοπήσεων από κάθε ενδιαφερόμενο φορέα, ενώ έχει την υποχρέωση να καταθέτει τον απολογισμό του στη Σύγκλητο.
Ωστόσο, τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης που δημοσιοποιήθηκαν για τις βουλευτικές εκλογές και για λογαριασμό ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού προκάλεσαν έντονη αντίδραση σε υποψήφιο κόμμα, ενώ ακόμα και ο επικεφαλής της συγκεκριμένης παράταξης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και από το βήμα της Βουλής.
Η διεξαγωγή της ΕΔΕ προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία και στους πανεπιστημιακούς κόλπους, καθώς εκφράζονται φόβοι και ανησυχία για παρεμβάσεις και μάλιστα πολιτικού χαρακτήρα στο ερευνητικό έργο ενός πανεπιστημιακού φορέα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιοι είναι οι λόγοι που στοιχειοθετούν την εντολή διεξαγωγής ΕΔΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία για τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης των τελευταίων βουλευτικών εκλογών;

-Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα της ακαδημαϊκής έρευνας και η ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης μετά την εντολή διεξαγωγής ΕΔΕ για τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του ΠΑΜΑΚ;