«Στον αέρα η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων»

«Στον αέρα η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1237

Θεσσαλονίκη, 17 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
- Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων»

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σωρεία λειτουργικών προβλημάτων φαίνεται να ταλανίζουν τις σχολικές μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης, καθώς οι Σχολικές Επιτροπές δυσκολεύονται να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα που συνεχώς συσσωρεύονται.
Οι Σχολικές Επιτροπές αναλαμβάνουν να καλύψουν τα καθημερινά λειτουργικά έξοδα των σχολικών μονάδων, όπως είναι η γραφική ύλη, τα φάρμακα, το πετρέλαιο θέρμανσης.
Κατά τη διάρκεια του έτους λαμβάνουν τέσσερις (4) επιχορηγήσεις κάθε τρεις (3) μήνες (πχ. Ιανουάριο-Φεβρουάριο-Μάρτιο, Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο, κτλ). Ωστόσο, ακόμα και σήμερα και ενώ η σχολική χρονιά βρίσκεται σε εξέλιξη εκκρεμεί η καταβολή της τρίτης δόσης που αφορά στους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
Ως εκ τούτου υπάρχει αδυναμία κάλυψης βασικών λειτουργικών εξόδων για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων. Τα έξοδα αυτά αυξάνονται ακόμα περισσότερο την περίοδο αυτή, καθώς έχει αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία και επιβάλλεται να λειτουργεί η θέρμανση στα σχολεία.
Πέρα από τις αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες που προκύπτουν από τις καθυστερήσεις στις καταβολές των επιχορηγήσεων, ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι επιχορηγήσεις που λαμβάνουν οι Σχολικές Επιτροπές.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει τόσο καιρό η καταβολή των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν οι Σχολικές Επιτροπές;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι οφειλόμενες δόσεις και να καλυφθούν τα λειτουργικά έξοδα των Σχολικών Επιτροπών;

-Προβλέπεται τα αρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν σταθερές οι επιχορηγήσεις προς τις Σχολικές Επιτροπές με το νέο έτος και να μην μειωθούν ακόμα περισσότερο;