Αδιαπραγμάτευτη η A΄ κατοικία των ατόμων με αναπηρία

Αδιαπραγμάτευτη η A΄ κατοικία των ατόμων με αναπηρία Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1098

Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:

Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αδιαπραγμάτευτη η α΄ κατοικία των ατόμων με αναπηρία»

Μια ευάλωτη κοινωνικά ομάδα, που υπέστη τις συνέπειες της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης ήταν τα άτομα με αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους. Η μέριμνα, που έπρεπε να έχουν από την πολιτεία δεν ήταν η αναμενόμενη, με αποτέλεσμα να επωμίζονται όλο και περισσότερο τις επιπτώσεις της δυσχερούς κατάστασης. Στα χρόνια προβλήματά τους έρχεται τώρα να προστεθεί και το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία και χρόνια πάθηση και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες.
Η διαρκής οικονομική κρίση έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την πλειονότητα των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και ως εκ τούτου είναι άμεση ανάγκη η λήψη προστατευτικών μέτρων για την προστασία αυτών και των οικογενειών τους, που έχουν υπό τη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες. Οφείλει άμεσα η Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την πλήρη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67%, καθώς και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες. Επίσης είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη ειδικών προστατευτικών ρυθμίσεων για τα καταναλωτικά και άλλα δάνεια των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Η πρώτη κατοικία των ατόμων με αναπηρία είναι αδιαπραγμάτευτη και αυτό οφείλει η Κυβέρνηση να το αντιληφθεί μέχρι τέλους.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών τους;