Στον αέρα η λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στον αέρα η λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1099

Θεσσαλονίκη, 12 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:

Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα η λειτουργία του Νοσοκομείου ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να αναστείλει τη λειτουργία του το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, που καλύπτει και εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Το νοσηλευτικό ίδρυμα καλύπτει το 50% των περιστατικών της υγειονομικής περιφέρειας, στην οποία ανήκει, εξυπηρετώντας πάνω από 400.000 ασθενείς περίπου σε ετήσια βάση, προσφέροντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Οι οφειλές όμως προς αυτό και η συνεχής υποχρηματοδότηση έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και δυσλειτουργίες στην λειτουργία του, κινδυνεύοντας ακόμη και με διακοπή των προσφερόμενων υπηρεσιών του.
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις του νοσοκομείου στους προμηθευτές σε 77 εκατ. ευρώ. Το προσωπικό του νοσοκομείου καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, για να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όταν την ίδια στιγμή φαρμακευτικές εταιρείες δεσμεύουν χρήματα από τη μισθοδοσία του προσωπικού. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που είναι αδύνατη ακόμη και η προμήθεια υλικών, με αποτέλεσμα τα χειρουργεία να υπολειτουργούν, ενώ 70 κλίνες δυο πλήρως εξοπλισμένων μονάδων του νοσοκομείου παραμένουν κλειστές. Η διοίκηση του νοσοκομείου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διότι αν η πολιτεία δεν λάβει άμεσα μέτρα το νοσοκομείο θα καταρρεύσει. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να χρηματοδοτήσει το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, έτσι ώστε να καλύψει τις αμοιβές του προσωπικού και τις λειτουργικές του δαπάνες, διαφορετικά η υποβάθμιση του νοσοκομείου και η στέρηση υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της Βόρειας Ελλάδας και όχι μόνο θα είναι γεγονός.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να καταβάλλει την κρατική χρηματοδότηση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, προκειμένου να συνεχίσει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πολίτες και πότε;