Προβλήματα στο σύστημα δημοπράτησης δημοσίων έργων

Προβλήματα στο σύστημα δημοπράτησης δημοσίων έργων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1045

Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προβλήματα στο σύστημα δημοπράτησης δημοσίων έργων»

Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις θα προκύψουν στο σύστημα ηλεκτρονικής δημοπράτησης έργων από τον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδυναμία δημοπράτησης δημοσίων έργων. Το πρόβλημα θα προκύψει από το γεγονός, ότι όλα τα έργα από τον προσεχή Δεκέμβριο θα δημοπρατούνται υποχρεωτικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΣΗΔΗΣ (Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων). Ωστόσο καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, που καθιστούν επιβεβλημένη την ανάγκη παράτασης της ημερομηνίας έναρξης της υποχρεωτικής δημοπράτησης των δημοσίων έργων.
Η παράταση κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα και να επιλυθούν τα προβλήματα, που από τον περασμένο Ιούλιο οι εκπρόσωποι των τεχνικών εταιρειών επισήμαναν στο αρμόδιο Υπουργείο. Ένα από αυτά είναι η δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εμπρόθεσμη υποβολή προσφορών από τις εταιρείες, που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Για αυτό το λόγο οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί του ζητήματος και να παρατείνει την ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής δημοπράτησης των δημοσίων έργων, προτού δημιουργηθούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να παρατείνει την ημερομηνία έναρξης της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής δημοπράτησης των δημοσίων έργων, έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα;