Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο

Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1033

Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο»

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση της χώρας έχει οδηγήσει σε αρκετές περικοπές σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτόν της παιδείας. Πρόσφατα σε ερώτησή μου στον αρμόδιο Υπουργό, αναφορικά με τις υποτροφίες του ΙΚΥ, έλαβα την απάντηση ότι ελλείψει κονδυλίων δεν υπάρχουν οι απαραίτητες πιστώσεις για την καταβολή των υποτροφιών στους αριστούχους μαθητές. Παρόλο αυτά όμως, το Υπουργείο δεν έχει ιεραρχήσει τις προτεραιότητές του και ενώ κατά το παρελθόν είχε θεσμοθετηθεί η δυνατότητα παράτασης των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό πέραν της πενταετίας άνευ επιμισθίου, τώρα το κράτος επιβαρύνεται με αποσπάσεις με επιμίσθιο.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες ενδιαφερομένων, που επιθυμούν να αποσπαστούν λαμβάνοντας μόνο τον μισθό τους στην χώρα μας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για εξοικονόμηση πόρων και μείωση των δαπανών, προκειμένου να ωφεληθούν και να στηριχθούν τομείς της εκπαίδευσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποια είναι η επιβάρυνση, που προκαλείται στον κρατικό προϋπολογισμό από τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό με επιμίσθιο και γιατί το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται θετικά στις αιτήσεις απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό χωρίς επιμίσθιο;