Έλλειψη κονδυλίων στις δομές παιδικής φροντίδας των δήμων

Έλλειψη κονδυλίων στις δομές παιδικής φροντίδας των δήμων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1034

Θεσσαλονίκη, 10 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Έλλειψη κονδυλίων στις δομές παιδικής φροντίδας των δήμων»

Τεράστιο πρόβλημα έχει προκύψει στους δήμους όλης της χώρας, αναφορικά με την απορρόφηση χιλιάδων νηπίων στις δομές παιδικής φροντίδας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΑμΕΑ. Οι δήμαρχοι καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση επιπλέον κονδυλίων, έτσι ώστε να απορροφηθούν τουλάχιστον 25.000 νήπια από τα 40.000, που έμειναν εκτός. Παρόλο που τα νήπια πληρούν τις προϋποθέσεις για την ένταξή τους στις δομές αυτές, έμειναν εκτός ελλείψει κονδυλίων από την Πολιτεία.
Από τα 40.000 παιδιά, που έμειναν εκτός του Προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής, το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, τα 25.000 πληρούν τις προϋποθέσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να εξευρεθούν τα κονδύλια ύψους 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να απορροφηθούν τα παιδιά, διότι στην πλειονότητά τους οι γονείς αυτών είναι άνεργοι και με χαμηλά εισοδήματα. Σημειωτέον, ότι για τη νέα σχολική χρονιά υποβλήθηκαν αιτήσεις για 120.000 περίπου παιδιά, αλλά εξαιτίας των περικοπών καλύφθηκαν 75.000 θέσεις. Οφείλουν τα αρμόδια Υπουργεία να συνδράμουν στις προσπάθειες των φορέων της αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου να απορροφηθούν χιλιάδες νήπια που έμειναν εκτός των δομών παιδικής φροντίδας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να εξευρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την απορρόφηση χιλιάδων νηπίων στις δομές παιδικής φροντίδας των δήμων;