Αποκλεισμός Μηχανικών από το αντικείμενο του ενεργειακού ελεγκτή

Αποκλεισμός Μηχανικών από το αντικείμενο του ενεργειακού ελεγκτή Κύριο

Αρ. πρωτ.: 855

Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αποκλεισμός Μηχανικών από το αντικείμενο του ενεργειακού ελεγκτή»

Ο αποκλεισμός των Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από αντικείμενα, που προβλέπονται από το ΠΔ 240/30-08-1994, όπου ορίζονται τα επαγγελματικά τους δικαιώματα συνεχίζεται. Αυτή τη φορά οι ίδιοι αποκλείονται από το αντικείμενο εργασίας του ενεργειακού ελεγκτή. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 10 του Σχεδίου Νόμου ΄΄Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Οκτωβρίου 2012, «Για την ενεργειακή απόδοση, την τροποποίηση των Οδηγιών 2009/125/ΕΚ και 2010/30/ΕΕ και την κατάργηση των Οδηγιών 2004/8/ΕΚ και 2006/32/ΕΚ», όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 2013/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 13ης Μαΐου 2013 «Για την προσαρμογή της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση, λόγω της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Κροατίας» και άλλες διατάξεις" στην παράγραφο 2, σε ότι αφορά τους διπλωματούχους Μηχανικούς προβλέπεται ότι: «2. Οι ενεργειακοί έλεγχοι είναι ανεξάρτητοι και διενεργούνται από έναν ή περισσότερους ειδικευµένους ενεργειακούς ελεγκτές, οι οποίοι είναι: α) διπλωματούχοι µηχανικοί µε ειδικότητα αρχιτέκτονα, πολιτικού, µηχανολόγου, ηλεκτρολόγου, µηχανολόγου-ηλεκτρολόγου και χηµικού, µέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ),...».
Ως εκ τούτου, είναι ορατός ο αποκλεισμός των Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το αντικείμενο του ενεργειακού ελεγκτή, κάτι που οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την σχετική διάταξη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αναπροσαρμόσει την σχετική διάταξη, με την οποία επί της ουσίας αποκλείονται οι Μηχανικοί Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης από το αντικείμενο του ενεργειακού ελεγκτή;