Προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ

Προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 852

Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προβλήματα στη λειτουργία του ΕΚΑΒ»

Τεράστια προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ σε καθημερινό επίπεδο, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, που μεταφέρονται με τα ασθενοφόρα. Τα ζητήματα είναι σημαντικά με κυριότερο αυτό της έλλειψης προσωπικού, η οποία δυσχεραίνει την αποτελεσματική λειτουργία του ΕΚΑΒ. Η άμεση ενίσχυσή του με διασώστες κυρίως στις περιοχές, που παρατηρούνται αυξημένες προσφυγικές ροές είναι επιβεβλημένη. Ένα ακόμη οξύτατο πρόβλημα είναι αυτό της ενίσχυσης του στόλου. Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενοφόρων είναι παλαιά και κατεστραμμένα οχήματα, τα οποία η έλλειψη ανταλλακτικών τα κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνα.
Ο στόλος των ασθενοφόρων είναι τόσο γερασμένος, που ορισμένες φορές για να λειτουργήσει ένα ασθενοφόρο «δανείζεται» ανταλλακτικά από ένα άλλο. Ακόμη και οι συνθήκες εργασίας για τους μεταφορείς και τους διασώστες είναι άσχημες, ως εκ τούτου προσπαθούν με ζήλο να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες και στην αποτελεσματική επιτέλεση του έργου τους. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί των σημαντικών ζητημάτων που αντιμετωπίσει το ΕΚΑΒ και να προβεί άμεσα στην ενίσχυσή του, τόσο με προσωπικό όσο και με τον απαραίτητο εξοπλισμό, έτσι ώστε να είναι ομαλή και εύρυθμη η λειτουργία του.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενισχύσει το ΕΚΑΒ και κατ΄ επέκτασιν τη ομαλή λειτουργία του;