Σε κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων προχωρά η Κυβέρνηση

Σε κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων προχωρά η Κυβέρνηση Κύριο

Αρ. πρωτ.: 840

Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
- Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων προχωρά η Κυβέρνηση»

Σε μία ακατανόητη και ως εκ τούτου ύποπτη ενέργεια ως προς τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων έχει προχωρήσει η κυβέρνηση με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία τροποποιεί τον Ν. 4009/2011 για τη λειτουργία των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Πιο συγκεκριμένα καταργούνται οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά στις διαδικασίες εκλογής των Πρυτάνεων. Διαδικασίες που μέχρι σήμερα διασφαλίζουν την αξιοκρατία στη διαδικασία εκλογής των υποψηφίων πρυτάνεων και τις θωρακίζουν από τυχόν κομματικές παρεμβάσεις.
Πρόκειται για μία κίνηση που έρχεται καταρχήν σε αντίθεση με τις δημόσιες εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού περί εθνικού διαλόγου για την παιδεία και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς στην πράξη η απόφαση αυτή καταλύει τη διασφάλιση της αξιοκρατικής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και σηματοδοτεί τον κομματικό έλεγχο.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να έρχεται να ολοκληρώσει το έργο του πολυνοσχεδίου Μπαλτά, το οποίο προέβλεπε την κατάργηση των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, και η οποία δεν προχώρησε τότε στην πράξη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιοι είναι οι λόγοι, οι οποίοι καθιστούν επιτακτική την ανάγκη της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και με αυτήν να προχωρήσει τελικά στην κατάργηση των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει το θέμα και να διατηρήσει τις αρμοδιότητες των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, διασφαλίζοντας τον διεθνή χαρακτήρα και την αξιοκρατία των διαδικασιών και να μην βυθιστεί η ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας στα κομματικά γρανάζια;