Προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου

Προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου Κύριο

Αρ. πρωτ.: 839

Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου»

Το Νομοσχέδιο για την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, περιλαμβάνει και την προαιρετική εισφορά των 30 λεπτών του ευρώ (Ν.2042/1992) στη μηνιαία σύνταξη των πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου υπέρ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) και των Σωματείων της.
Το 70% και πλέον της προαιρετικής αυτής εισφοράς περιέρχεται στα 58 Σωματεία των Πολιτικών Συνταξιούχων και το 30% (Ν.Δ. 645/1970) και λιγότερο, για τη λειτουργία της Ομοσπονδίας (προσωπικό, έκδοση και δωρεάν παροχή εφημερίδας, μετακίνηση 9 μελών του Δ.Σ. από και προς τις περιφέρειές τους, ετήσια Πανελλήνια Συνέδρια, συνδρομή στην Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνταξιούχων FERPA, κοινόχρηστα κλπ.).
Ωστόσο, πρόκειται για μία εισφορά ανταποδοτική και όχι υποχρεωτική, αφού ο συνταξιούχος μπορεί να τη διακόψει όποια στιγμή επιθυμεί, και για τον λόγο αυτό προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι έχει συμπεριληφθεί στη Συμφωνία της 14ης Αυγούστου 2015 και έχει λογιστεί ως φόρος υπέρ τρίτων και επιχειρείται η κατάργησή της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει την απάλειψη της προαιρετικής και ανταποδοτικής εισφοράς από τον πίνακα των επιβληθέντων υπέρ τρίτων φόρων, στους οποίους δεν δικαιολογείται η ένταξή της;