Σε οριακή κατάσταση οι δήμοι της χώρας

Σε οριακή κατάσταση οι δήμοι της χώρας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 825

Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε οριακή κατάσταση οι δήμοι της χώρας»

Σε οριακή πλέον κατάσταση βρίσκονται οι δήμοι της χώρας, εξαιτίας των τρομακτικών οικονομικών αδιεξόδων, που αντιμετωπίζουν. Ο κίνδυνος αρκετοί δήμοι να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα οικονομικό κραχ είναι μεγάλος, με την Κυβέρνηση να είναι απλός θεατής των γεγονότων. Η μη απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης, η οποία από τις αρχές του 2015 μέχρι και σήμερα φτάνει τα 650-700 εκατ. ευρώ δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες τους και να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, 70 έως 100 δήμοι αυτήν την στιγμή αδυνατούν να συντάξουν προϋπολογισμούς και να λειτουργήσουν στοιχειωδώς.
Εάν η κεντρική εξουσία δεν προχωρήσει άμεσα στην απόδοση των σχετικών ποσών, που οφείλει στους δήμους, τότε οι δήμοι δεν θα είναι σε θέση να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους και χιλιάδες πολίτες θα στερηθούν τις υπηρεσίες των κοινωνικών δομών και των προγραμμάτων που υποστηρίζουν. Η οικονομική κατάσταση των δήμων είναι ασφυκτική και οφείλουν τα αρμόδια Υπουργεία άμεσα να τους στηρίξουν και να αποδώσουν τα ωφελούμενα, διότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι δομές των δήμων ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, συμβάλουν στην στήριξη των συμπολιτών μας και αναπτύσσουν ένα μεγάλο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης σε αδύναμους πολίτες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

-Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να αποδώσουν και πότε στους δήμους την κρατική χρηματοδότηση, που τους οφείλουν, προτού οδηγηθούν οι δήμοι σε οικονομικό κραχ;