Αδράνεια στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ

Αδράνεια στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 824

Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αδράνεια στην υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ»

Πλήρης αδράνεια παρατηρείται από μεριάς του αρμόδιου Υπουργείου για την διαχείριση του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να παγώσει η υλοποίηση αρκετών έργων με ταυτόχρονη απώλεια πόρων να είναι ορατός. 500 έργα σε δήμους όλης της χώρας, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (2007-2013) θα μπουν οριστικά στον πάγο, καθώς η μη παράταση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Το σημαντικότερο εξ αυτών θα είναι να χαθούν αρκετοί πόροι για τους ΟΤΑ ύψους 1 δισ. ευρώ και οι δήμοι να υποστούν πειθαρχικές κυρώσεις.
Η αδράνεια εκ μέρους της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου είναι τεράστια, καθώς δεν κατάφερε να θέσει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. το ζήτημα στις πραγματικές του διαστάσεις, με αποτέλεσμα να μην δίδεται από την αρμόδια επιτροπή η πολυπόθητη παράταση υλοποίησης των έργων και ως εκ τούτου να κινδυνεύουν να χαθούν σημαντικές χρηματοδοτήσεις και να μπουν σε τέλμα αρκετά έργα. Τα προβλήματα, που θα δημιουργηθούν από την διαφαινόμενη κατάσταση θα είναι τεράστια και για αυτό οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα με τους αρμόδιους της Ε.Ε., προτού είναι πολύ αργά για την πορεία σημαντικών έργων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τα τεθούν σε αδράνεια αρκετά έργα, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και να χαθούν σημαντικοί πόροι;