Επιτακτική ανάγκη η στήριξη του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου»

Επιτακτική ανάγκη η στήριξη του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 751

Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επιτακτική ανάγκη η στήριξη του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου»

Σε κρίσιμη κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το οποίο καλύπτει όχι μόνο την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, αλλά και τα δύο τρίτα σχεδόν της ελληνικής επικράτειας.
Η συνεχής μείωση των ορίων δαπανών σε βασικές κατηγορίες υλικών (πχ φάρμακα, αντιδραστήρια, υγειονομικό υλικό κα) προκαλεί μία σωρεία από λειτουργικά προβλήματα σε καθημερινό επίπεδο. Στην υποχρηματοδότηση του «Θεαγενείου» έρχεται να προστεθεί και η σοβαρή υποστελέχωση σε ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.
Παρά τις αξιόλογες προσπάθειες που καταβάλλεται από το σύνολο του προσωπικού του νοσοκομείου το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μπορεί να απειληθεί με υποβάθμιση, εάν το αρμόδιο Υπουργείο δεν επιληφθεί άμεσα των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τόσο σε επίπεδο υποστελέχωσης όσο και σε επίπεδο υποχρηματοδότησης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό προσωπικό στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι θα λειτουργήσει και το PET/CT (Σύστημα Ποζιτρονικής-Αξονικής Τομογραφίας), το οποίο έχει άμεση και επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ιατρών πυρηνικής ιατρικής;

-Τι πρόκειται να συμβεί με τις συμβάσεις των επικουρικών ιατρών, ιδίως αυτών που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2015;
- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, να εξετάσει τη δυνατότητα αύξησης του ορίου δαπανών του νοσοκομείου, δεδομένης της μεγάλης υποχρηματοδότησής του, καθώς είναι το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα και θα πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έξω από τη λογική των οριζόντιων περικοπών;