Με παύση της λειτουργίας του κινδυνεύει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Με παύση της λειτουργίας του κινδυνεύει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύριο

Αρ. πρωτ.: 750

Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργό
Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Με παύση της λειτουργίας του κινδυνεύει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο»

Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) στα τόσα χρόνια λειτουργίας του έχει δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες πολίτες να αποκτήσουν πρόσβαση εξ αποστάσεως στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και να αποκτήσουν πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, καθώς και να συνεχίσουν τις σπουδές τους αποκτώντας τίτλους εξειδίκευσης μεταπτυχιακών σπουδών.
Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ σημαντικά προβλήματα που μπορεί ακόμα και να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του, ενώ πλέον διακυβεύεται η πορεία των σπουδών περίπου 35.000 φοιτητών σε όλα τα επίπεδα παρεχόμενων σπουδών (προπτυχιακά, μεταπτυχιακά, διδακτορικά).
Το Ίδρυμα αντιμετωπίζει ουσιαστικό πρόβλημα, καθώς σημειώνεται αδυναμία πληρωμής των 200 περίπου διοικητικών υπαλλήλων του, οι οποίοι απασχολούνται με συμβάσεις έργου και η μισθοδοσία τους πραγματοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ, που αναμένεται ωστόσο να λήξει.
Παρά το γεγονός ότι η πιθανή διακοπή της εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ θα μπορούσε να αποτελέσει ουσιαστική απειλή για το μέλλον του ΕΑΠ και την ίδια στιγμή να θέσει σε ομηρία χιλιάδες φοιτητές, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να έχουν αναζητηθεί τα αναγκαία κονδύλια που διασφαλίσουν την ομαλότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση και να διασφαλισθεί η παραμονή και η απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ, και ως εκ τούτου η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του ΕΑΠ;