Εξαφανίζεται από τον χάρτη η Λίμνη Κορώνεια

Εξαφανίζεται από τον χάρτη η Λίμνη Κορώνεια Κύριο

Αρ. πρωτ.: 748

Θεσσαλονίκη, 2 Νοεμβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εξαφανίζεται από τον χάρτη η Λίμνη Κορώνεια»

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λίμνη Κορώνεια στην επαρχία Λαγκαδά του Νομού Θεσσαλονίκης, μία από τις μεγαλύτερες λίμνες της χώρας μας, που κάποτε ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση λίμνη σε όλη την επικράτεια, καθώς τόσο η έκτασή της όσο και το βάθος της έχουν μειωθεί δραματικά.
Παρά το γεγονός ότι η περίοδος 2014-15 υπήρξε ένα εξαιρετικό υδρολογικό έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατεγράφησαν πρόσφατα από τους αρμόδιους φορείς, το βάθος της λίμνης συνεχώς μειώνεται δραματικά έχοντας πλέον φτάσει σε οριακό επίπεδο.
Η τρομακτική μείωση του όγκου των υδάτων έχει τις ρίζες της σε προηγούμενα έτη, που φθάνουν ακόμα και τη δεκαετία του 1990, όταν και άρχισαν να εντοπίζονται τα πρώτα σημάδια της αποξήρανσης, καθώς και των συνεπειών της στην ισορροπία του υδρόβιου οικοσυστήματος.
Η ανεξέλεγκτη υπερεκμετάλλευση των υδάτων της λίμνης υπήρξε απόρροια των εργοστασίων που λειτουργούσαν στην περιοχή κατά το παρελθόν, καθώς και κάποιων γεωτρήσεων που κυρίως λειτουργούσαν με πεπαλαιωμένες πρακτικές άρδευσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία για την προστασία των υδάτων και τη βιωσιμότητα της λίμνης Κορώνειας;

-Σκοπεύουν τα συναρμόδια Υπουργεία σε συνεννόηση με τους αγρότες της περιοχής να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασίας για την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών άρδευσης και προώθησης λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών;