Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Κύριο

Ο Θεόδωρος Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής (31.10.2015)

 

ΟΜΙΛΙΑ κ. Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤO N/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
θα ξεκινήσω με μια επισήμανση επί της διαδικασίας, με την οποία είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε σχεδόν όλοι.

Η δεύτερη φορά Αριστερή Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει ξεχάσει τι σημαίνει ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία, καθιστώντας την Ολομέλεια της Βουλής θεατή στο ίδιο μονότονο έργο.

Από τα έξι -αν δεν κάνω λάθος- νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί, τα τέσσερα έχουν συζητηθεί ή πρόκειται να συζητηθούν με τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Βουλευτές να καλούμαστε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, εντός 12 ωρών, να μελετήσουμε νομοσχέδια 300-400 σελίδων και εκατοντάδων άρθρων
και στη συνέχεια να τα ψηφίσουμε.

O tempora o mores... Ω καιροί, ω ήθη ελληνιστί.

Δεύτερη φορά Κυβέρνηση της Αριστεράς, δεύτερη φορά κοινοβουλευτική θητεία με fast track κατάθεση νομοσχεδίων.

Πρόκειται για μια βαθιά αντιδημοκρατική πρακτική η οποία προσβάλλει κατάφορα τη Δημοκρατία και υποβαθμίζει το ρόλο του Κοινοβουλίου.

Είναι μια πραξικοπηματική τακτική που εφαρμόζει η κατ' ευφημισμόν Αριστερή Κυβέρνηση, κύριο μέλημα της οποίας είναι να τραυματίσει βάναυσα το κύρος του Βουλευτή, μιας και επιχειρεί να μας πιάσει όλους... αδιάβαστους.

Και ο λόγος είναι προφανής. Τα κόμματα της συγκυβέρνησης αδυνατούν να εξηγήσουν πως κατάρρευσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι εκδοχές του δήθεν εναλλακτικού αφηγήματος που παρουσίαζαν στην κοινωνία για έξοδο από την κρίση.

Αδυνατούν να εξηγήσουν πως οι υπερφίαλες προεκλογικές τους εξαγγελίες φόρτωσαν τους Έλληνες φορολογούμενους με νέα χρέη, με νέες βαρύτατες υποχρεώσεις και με μια αδυσώπητη φοροληστρική πολιτική χωρίς κανένα αναπτυξιακό αντίμετρο,
την ίδια ώρα που η Κύπρος βγαίνει οριστικά από το μνημόνιο, δυόμιση χρόνια μετά την επιβολή του.

Η πεμπτουσία του Κοινοβουλευτισμού, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η άσκηση του νομοθετικού έργου. Αυτή είναι η παλαιότερη ιστορικά αλλά και η σημαντικότερη αρμοδιότητα της Βουλής των Ελλήνων, που όμως επί της ουσίας μας εκβιάζει η παρούσα Κυβέρνηση.

Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να σας θυμίσω κάτι πολύ σημαντικό. Η διαδικασία του κατ' επείγοντος προβλέπεται από το Σύνταγμα μόνο για έκτακτες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Γιατί το αναφέρω αυτό; Μα γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μας δεν εμπίπτει σε καμία από τις δυο περιπτώσεις, δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο γνωρίζουμε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επιχειρεί μέσω μια επιλεκτικής εφαρμογής των διατάξεων του Συντάγματος να στήσει... φάμπρικα ψήφισης νομοσχεδίων που καθορίζουν το μέλλον της πατρίδας μας.

Αυτά ως μια γενική τοποθέτηση επί της διαδικασίας.

Επί του νομοσχεδίου, η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει θετικά, επί της αρχής τουλάχιστον, το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διότι είναι επιβεβλημένη από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην πατρίδα μας εξαιτίας των εγκληματικών λαθών της Κυβέρνησης.

Στις αρχές του 2015 το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είχε σταθεροποιηθεί, καθώς είχαν προηγηθεί μια σειρά σημαντικών παρεμβάσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα το 2014 οι τράπεζες επανέκτησαν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές,πραγματοποίησαν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 8,3 δισεκατομμυρίων ευρώ,πέρασαν με επιτυχία την άσκηση συνολικής αξιολόγησης που διεξήγαγε η Ε.Κ.Τ., μηδένισαν την εξάρτησή τους από τον ELA,ενώ η αγοραία κεφαλαιοποίησή της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είχε διαμορφωθεί περίπου στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προσέξτε, όλα αυτά έγιναν το 2014, γιατί μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ακολούθησαν το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή των capital controls,
που επηρέασαν τόσο τη ρευστότητα, όσο και τη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα.

Σκεφτείτε μονάχα το εξής. Ενώ την άνοιξη του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των 4 λεγόμενων συστημικών τραπεζών ανερχόταν σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα έχει συρρικνωθεί στα 3,1 δισ. ευρώ.

Μοιραία το «θωρακισμένο», μέχρι πριν από ένα χρόνο, ελληνικό τραπεζικό σύστημα, έφτασε τον Φεβρουάριο του 2015 να βρίσκεται «σε οριακό σημείο», όπως προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι και τώρα χρειάζεται τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση εξαιτίας του εκτροχιασμού της ελληνικής οικονομίας.

Λέμε, λοιπόν, κατ' αρχήν «ναι» στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο το κούρεμα των καταθέσεων.

Και μη βιαστεί κανένας συνάδελφος από τον ΣΥΡΙΖΑ να με χαρακτηρίσει κινδυνολόγο...

Σχετική δήλωση είχε κάνει στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στους Financial Times, προειδοποιώντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι: Ή προχωρούμε άμεσα σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 ή ακολουθεί σε κούρεμα καταθέσεων, είχε πει τότε.

Σε κάθε περίπτωση, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να γίνει διότι θα«θωρακίσει» κεφαλαιακά το τραπεζικό μας σύστημα, θα βοηθήσει σημαντικά τους καταθέτες να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και έτσι θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία.

Προσέξτε όμως, η θετική μας στάση δεν σημαίνει «λευκή επιταγή» ή ότι δεν θα έχουμε κριτική στάση απέναντι στην Κυβέρνηση.

Εμείς δεν θα προτείνουμε «πάγωμα» των ρυθμίσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας το 2012, ούτε θα λαϊκίσουμε κατηγορώντας σας ότι «δρομολογείται σημαντικές αποφάσεις για να στηρίξετε τους τραπεζίτες με χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων».

Επαναλαμβάνω ότι υπερψηφίζουμε επί της αρχής και θα τοποθετηθούμε επί των άρθρων στην Ολομέλεια:
-πρώτον για να αποκλείσουμε τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων που για πρώτη φορά έρχεται τόσο κοντά ως ενδεχόμενο
-και δεύτερον για να κλείσει αυτή η συζήτηση που όσο συντηρείται, υπονομεύει τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές υπάρχουν.

Εμείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα παίξουμε με τις καταθέσεις των Ελλήνων, ούτε φυσικά θα επιτρέψουμε τη λεηλασία των κόπων όλων εκείνων οι οποίοι, ενώ ακόμα περιμένουν την αξιοπρέπεια που τους υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύουν να δουν τον ιδρώτα μιας ολόκληρης ζωής για εκείνους και τα παιδιά τους να εξατμίζεται εν μια νυκτί.

Αναφέρομαι στις καταθέσεις μισθοσυντήρητων και συνταξιούχων που εργάζονται και εργάστηκαν σκληρά για να έχουν ένα αποκούμπι στα γεράματα.

Αναφέρομαι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις ελληνικές τράπεζες, καταθέτοντας σε αυτές χρήματα που αντιστοιχούν σε μισθοδοσία υπαλλήλων.

Την αξιοπρέπεια του λαού μας δεν τη βάζουμε στη ζυγαριά του κομματικού συμφέροντος, ούτε πιστεύουμε ότι «ο σοσιαλισμός τελειώνει όταν τελειώνουν τα χρήματα των άλλων».
Θα κλείσω, λέγοντας τούτο: Όσο η Κυβέρνηση δεν βλέπει τις συνέπειες των πράξεών της και αρνείται την πραγματικότητα, τόσο θα την βαραίνουν οι ευθύνες για την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκαλεί στην οικονομία, μα και στην κοινωνία μας.

Ακούστε την αγωνία του κόσμου, αφουγκραστείτε τις ανάγκες του και επιτέλους κυβερνήστε υπεύθυνα και με λογική.

Βάλτε στη θέση των ψευδαισθήσεων και της προεκλογικής δημαγωγίας την αλήθεια και το πατριωτικό καθήκον.

Γιατί, όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων: «Εκεί που ήσουν ήμουνα και εδώ που είμαι θα' ρθεις».

Σας ευχαριστώ.