Μεγάλες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Μεγάλες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 725

Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μεγάλες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ »

Τεράστιες ελλείψεις σε αντιρετροϊκά φάρμακα παρατηρούνται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των ασθενών με HIV/AIDS. Η χρηματοδότηση του νοσοκομείου, που κατευθύνεται αποκλειστικά στην χορήγηση αυτών των φαρμάκων δεν επαρκεί, κάτι που σημαίνει ότι οι ανάγκες των 1.300 οροθετικών, που καλύπτονται κάθε μήνα εξυπηρετούνται οριακά από την μονάδα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Η ανησυχία των οροθετικών για τις ελλείψεις των φαρμάκων είναι μεγάλη, καθώς η διακοπή της θεραπείας τους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ασθενών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η μονάδα ειδικών λοιμώξεων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι η μοναδική, που καλύπτει μια τεράστια γεωγραφική έκταση, από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και την Μακεδονία, την στιγμή που στην πρωτεύουσα υπάρχουν 11 παρόμοιες μονάδες. Μάλιστα, το ΑΧΕΠΑ είναι το μόνο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, που χορηγεί τα συγκεκριμένα φάρμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 9 εκατ. ευρώ, του προϋπολογισμού του νοσοκομείου που αφορούν τα φάρμακα, μόνο τα φάρμακα των οροθετικών κοστίζουν 8 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το πρόβλημα είναι τεράστιο και οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος, προτού υπάρξουν ακόμη οξύτατα προβλήματα από την έλλειψη των φαρμάκων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πώς προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των τεράστιων ελλείψεων σε αντιρετροϊκά φάρμακα, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ;