Προβλήματα με τους Νέους Γεωργούς του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής

Προβλήματα με τους Νέους Γεωργούς του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής Κύριο

Αρ. πρωτ.: 726

Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προβλήματα με τους Νέους Γεωργούς του Προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής"»

Εδώ και μεγάλο διάστημα έχει προκύψει ένα σημαντικό ζήτημα με αρκετούς νέους γεωργούς, που εντάχθηκαν στο Μέτρο 3.1 «Εφάπαξ πριμοδότηση πρώτης εγκατάστασης» του Άξονα προτεραιότητας 3 «Βελτίωση της ηλικιακής σύνθεσης του αγροτικού πληθυσμού» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη – Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου 2000-2006». Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, οι συγκεκριμένοι γεωργοί, που δεν προσκόμισαν την άδεια ίδρυσης-λειτουργίας της πτηνοκτηνοτροφικής μονάδας τους, απαλλάσσονται μεν από την υποχρέωση επιστροφής της 1ης δόσης της ενίσχυσης που τους καταβλήθηκε, δεν δικαιούνται όμως τη δεύτερη τελική δόση αυτής, είτε η υπόθεση εκκρεμεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο είτε όχι.
Οι ενταχθέντες στο πρόγραμμα, που στράφηκαν στον πρωτογενή τομέα παραγωγής εμπλέκονται σε πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που ανέλαβαν με την ένταξή τους στο Μέτρο 3.1. Προϋπόθεση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του προγράμματος ήταν η προσκόμιση της άδειας ίδρυσης – λειτουργίας της μονάδας τους. Πολλοί όμως, νέοι αγρότες δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην εν λόγω ρύθμιση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε απένταξη από το πρόγραμμα και επιστροφή της 1ης δόσης. Με ειδική ρύθμιση του άρθρου 61 του Ν.4235/2014, απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής της 1ης δόσης όσοι δεν προσκόμισαν την άδεια ίδρυσης–λειτουργίας των μονάδων. Υπάρχει όμως και κατηγορία νέων αγροτών, οι οποίοι δεν προέβησαν στην αίτηση για την λήψη της 2ης δόσης και ως εκ τούτου θα οδηγηθούν σε απένταξη από το πρόγραμμα και ταυτόχρονη υποχρέωση επιστροφής της 1ης δόσης. Αυτό θα σημαίνει την πλήρη καταστροφή των Νέων Γεωργών και τον αφανισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων τους. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να καταβάλλει κάθε προσπάθεια, προβαίνοντας σε ανάλογη ρύθμιση για να αποτραπεί η οικονομική και κοινωνική καταστροφή των νέων γεωργών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να τροποποιήσει το άρθρο 61 του Ν. 4235/2014, προκειμένου να μην βρεθούν ενώπιον οικονομικής καταστροφής χιλιάδες πτηνοκτηνοτρόφοι;