«Κοστοβόρες οι μετονομασίες των Υπουργείων της Κυβέρνησης μέσα σε έξι μόλις μήνες»

«Κοστοβόρες οι μετονομασίες των Υπουργείων της Κυβέρνησης μέσα σε έξι μόλις μήνες» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 290

Θεσσαλονίκη, 15 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Πολιτισμού και Αθλητισμού
-Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
-Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
-Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κοστοβόρες οι μετονομασίες των Υπουργείων της Κυβέρνησης μέσα σε έξι μόλις μήνες»

Τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με τα μέτρα του τρίτου και επαχθέστερου Μνημονίου που έφερε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, έχει να επωμισθεί και το λειτουργικό κόστος των πειραματισμών που κάνει σε ό,τι αφορά στο Κυβερνητικό σχήμα και κατ' επέκταση στις ονοματοδοσίες των υπουργείων.
Η ημιμάθεια της πρώτης φοράς αριστεράς, που δημιούργησε υπερυπουργεία τον Ιανουάριο του 2015, έρχεται μόλις έξι μήνες μετά να αλλάξει αυτά που διατυμπάνιζε ως κορυφαίες αλλαγές και αναβαθμίσεις, έχοντας βέβαια δει στην πράξη ότι η επιλογή αυτή απέτυχε να λειτουργήσει.
Οι αλχημείες αυτές, όμως, έχουν άμεσες επιπτώσεις στον Έλληνα φορολογούμενο, ο οποίος επιβαρύνεται το κόστος των αλλαγών αυτών, καθώς η αλλαγή της ονομασίας ενός υπουργείου με τον επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων του, δεν είναι μία απλή υπόθεση.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Υπουργείου Παιδείας, η μετονομασία του οποίου τελικά σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο 800.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να προβλεφθούν και οι ανάλογες προσαρμογές για το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόκειται για μια πολύπλοκη στην πράξη διαδικασία, καθώς γίνονται αλλαγές, τροποποιήσεις και προσαρμογές σε πολλά επίπεδα. Στην προκειμένη περίπτωση γίνονται αλλαγές στις σφραγίδες, τα λογότυπα, τους φακέλους, τα επίσημα επιστολόχαρτα. Οι αλλαγές αυτές πρέπει να αποτυπωθούν και στους τίτλους σπουδών, όπως τα απολυτήρια των μαθητών και τα πτυχία των φοιτητών. Πρόκειται ίσως για την πιο κοστοβόρα διαδικασία, καθώς οι τίτλοι σπουδών που παρέχονται από τα σχολεία μόνο ξεπερνούν το 1.000.000 κάθε χρόνο. Ενώ σφραγίδες, έγγραφα και απολυτήρια πρέπει κάθε φορά να διανεμηθούν σε περισσότερες από 10.000 σχολικές μονάδες όλων των τύπων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Μόνο η αλλαγή της προμετωπίδας του Υπουργείου κοστολογείται περίπου στα 2.000 ευρώ.

Αντίστοιχες αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις ονομασίες υπουργείων από την ίδια ουσιαστικά Κυβέρνηση μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, όπως το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού τον Ιανουάριο του 2015 σε Υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, καθώς και Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τον Σεπτέμβριο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (Ιανουάριος 2015) σε Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Σεπτέμβριος 2015), το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015) σε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Σεπτέμβριος 2015)

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Ποιο είναι το συνολικό κόστος για τις αλλαγές στις ονομασίες σε κάθε ένα από τα Υπουργεία που προχώρησε η ίδια ουσιαστικά Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών;