«Απαράδεκτη αναφορά της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" σε σχολικό εγχειρίδιο»

«Απαράδεκτη αναφορά της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" σε σχολικό εγχειρίδιο» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 252

Θεσσαλονίκη, 14 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργό:
Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Απαράδεκτη αναφορά της ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" σε σχολικό εγχειρίδιο»

Μια απαράδεκτη αναφορά υπάρχει στο βιβλίο Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, όπου σε συγκεκριμένο χάρτη, εμφανίζεται η ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία». Συγκεκριμένα στη σελίδα 130 του βιβλίου υπάρχει σχετικός χάρτης, όπου απεικονίζονται τα κυριότερα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη, στα οποία θανατώθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στον χάρτη αυτό το κράτος των Σκοπίων απεικονίζεται με την ονομασία «Μακεδονία», κάτι που έχει προκαλέσει οργή και έντονες αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς.
Παρόλο που το συγκεκριμένο βιβλίο διανέμεται στους μαθητές από την προηγούμενη σχολική χρονιά, έγινε αντιληπτό φέτος. Το ατόπημα των συγγραφέων έχει δημιουργήσει οξύτατα προβλήματα και για αυτό οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να παρέμβει άμεσα και να προβεί στην αλλαγή του συγκεκριμένου χάρτη. Στο παρελθόν παρόμοιες αβλεψίες είχαν δημιουργήσει πλήθος αντιδράσεων. Οφείλει η συγγραφική ομάδα να διορθώσει το σημαντικό αυτό λάθος και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, προτού οι διαστρεβλώσεις δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αποσύρει το βιβλίο της Ιστορίας της Γ΄ Λυκείου, στο οποίο απεικονίζεται σε χάρτη η ΠΓΔΜ με την ονομασία «Μακεδονία» και να προχωρήσει σε διορθώσεις και αντικατάσταση του χάρτη, όπου θα εμφανίζεται η διεθνώς αναγνωρισμένη ονομασία της ΠΓΔΜ;