«Στον αέρα οι κοινωνικές δομές των δήμων»

«Στον αέρα οι κοινωνικές δομές των δήμων» Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργούς:
-Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα οι κοινωνικές δομές των δήμων»

Στον αέρα βρίσκονται οι κοινωνικές δομές των δήμων, επιφέροντας πλήγμα στις ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα οι συνέπειες για χιλιάδες συμπολίτες μας και οικογένειες να είναι αρνητικές. Οι κοινωνικές δομές λειτουργούν υπό τον μανδύα της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο στήριξης των ευπαθών και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, που βιώνουν έντονα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης. Πρόκειται για κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, δομές παροχής συσσιτίων, κέντρα υποδοχής αστέγων, υπνωτήρια, δημοτικούς λαχανόκηπους κ.α. Η διακοπή αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ωφελούμενους θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Η ενίσχυση των παραπάνω δομών καθίσταται επιβεβλημένη, καθώς οι υπηρεσίες που παρέχουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, εν μέσω μάλιστα των συνθηκών που έχει δημιουργήσει η δυσχερής οικονομική κατάσταση. Τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να συνδράμουν και να ενισχύσουν την λειτουργία των δομών πρόνοιας των δήμων, καθώς συμβάλλουν στην διατήρηση του κοινωνικού ιστού, υποστηρίζοντας και στηρίζοντας τους αδύναμους συμπολίτες μας. Με αυτόν τον τρόπο το κράτος θα επιδείξει στην πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη και πρόνοια για τις ευαίσθητες ομάδες πολιτών.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Πώς προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να ενισχύσουν τη λειτουργία των κοινωνικών δομών των δήμων, οι υπηρεσίες των οποίων είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες;