«Υπό κατάρρευση το Α.Π.Θ.»

«Υπό κατάρρευση το Α.Π.Θ.» Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 8 Οκτωβρίου 2015

Προς Υπουργό:
-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υπό κατάρρευση το Α.Π.Θ.»

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης και της αδράνειας του αρμόδιου Υπουργείου. Το ΑΠΘ, ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας υπολειτουργεί με την μείωση της χρηματοδότησής του από τον κρατικό προϋπολογισμό να φτάνει συνολικά το 65%. Τα χρήματα που αφορούν τη λειτουργία του πανεπιστημίου δεν αρκούν ούτε για τις βασικές δαπάνες, όπως η θέρμανση, η ύδρευση και το ηλεκτρικό ρεύμα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα μαθήματα κατά τους χειμερινούς μήνες να γίνονται υπό αντίξοες συνθήκες, ακόμη και πολικού ψύχους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το πανεπιστήμιο λειτουργούσε οκτώ μήνες χωρίς χρηματοδότηση, με συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός κτιρίων να μην συντηρείται καταλλήλως. Η υποχρηματοδότηση του ΑΠΘ έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα τόσο στο προσωπικό, όσο και στους φοιτητές του ιδρύματος, οι οποίοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό είναι αρκετά έντονη, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να απορροφηθούν στη χώρα μας και ως εκ τούτου οι διδάκτορες αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση σε άλλες χώρες, στερώντας από τη χώρα σπουδαίο επιστημονικό προσωπικό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να καταβάλλει την κρατική επιχορήγηση για στο ΑΠΘ για να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του;