Χωρίς τραυματιοφορείς και τεχνικό προσωπικό το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Χωρίς τραυματιοφορείς και τεχνικό προσωπικό το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4565

Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2015

Προς

-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ «Χωρίς τραυματιοφορείς και τεχνικό προσωπικό το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ»

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν καθημερινά την εύρυθμη λειτουργία του. Οι ελλείψεις προσωπικού που σημειώνονται στο νοσοκομείο, και πιο συγκεκριμένα βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού όπως είναι οι τραυματιοφορείς, είναι τόσο μεγάλες που ουσιαστικά είναι αυτές που δυσχεραίνουν πραγματικά την εξυπηρέτηση των ασθενών.
Η έλλειψη σε τραυματιοφορείς αγγίζει το 70%, ενώ το προσωπικό που ήδη εργάζεται στο νοσοκομείο με αυτή την ειδικότητα είναι μεγάλης ηλικίας. Τα κενά είναι τόσο πολλά, που οι εργαζόμενοι τραυματιοφορείς δεν μπορούν να καλύψουν τις τρέχουσες καθημερινές ανάγκες που προκύπτουν κατά τη βάρδιά τους, ενώ κατά τις εφημερίες η κατάσταση επιδεινώνεται.
Πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς ελλείψει τραυματιοφορέων τους ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρουν γιατροί, νοσηλευτές ή ακόμα και οι ίδιοι οι συνοδοί τους σε κάποιες περιπτώσεις.
Οι συνταξιοδοτήσεις των ήδη εργαζομένων τραυματιοφορέων, σε συνδυασμό με κάποιες μετακινήσεις που γίνονται υπηρεσιακά, διότι οι τραυματιοφορείς σπουδάζουν στη συνέχεια με μεταπηδούν σε άλλους κλάδους επιβαρύνουν την κατάσταση.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά στην τεχνική υπηρεσία που στηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. Οι ελλείψεις σε υδραυλικούς, ψυκτικούς, θερμαστές είναι τόσο μεγάλες που με δυσκολία καλύπτονται οι εφημερίες του νοσοκομείου και διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο τραυματιοφορέων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου ενισχυθεί σε προσωπικό και η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια;