Χιλιάδες νήπια εκτός παιδικών σταθμών

Χιλιάδες νήπια εκτός παιδικών σταθμών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4596

Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2015

Προς

-Υπουργό:

Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ «Χιλιάδες νήπια εκτός παιδικών σταθμών»

Εκτός παιδικών σταθμών κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες νήπια εξαιτίας του κουρέματος κατά 30% των δωρεάν προσφερόμενων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μετακυλίεται στους γονείς ακόμη ένα δυσβάσταχτο κόστος. Περίπου 50.000 παιδιά βρίσκονται στον αέρα για τη σχολική χρονιά 2015-2016, ενώ απειλούνται να χάσουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες δομές. Η σημασία των δομών παιδικής φροντίδας είναι αρκετά σημαντική και για τον λόγο αυτό δεν έπρεπε να υπάρξει μείωση των θέσεων, αλλά διατήρηση της συνολικής χρηματοδότησης.
Δεδομένης της κατάστασης οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση και θα αναγκαστούν να αναλάβουν τα τροφεία ιδιωτικών παιδικών σταθμών, προκειμένου να στείλουν τα παιδιά τους. Παρόλο μάλιστα το γεγονός, ότι οι δήμοι κατέθεσαν έγκαιρα και εμπρόθεσμα τις προτάσεις τους, αγνοήθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο και δεν ελήφθησαν υπόψιν. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι ζοφερό, καθώς πέραν των παιδιών που μένουν εκτός των δομών, απλήρωτοι θα μείνουν και χιλιάδες εργαζόμενοι στις εν λόγω δομές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα, που έχει προκύψει με την μείωση των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα ΚΔΑΠ;