Πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας υγείας

Πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας υγείας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4594

Θεσσαλονίκη, 26 Αυγούστου 2015

Προς

-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ «Πλήρης υποβάθμιση της δημόσιας υγείας»

Δυσαρεστημένοι σε μεγάλο βαθμό είναι οι περισσότεροι πολίτες εξαιτίας των παρεχόμενων υπηρεσιών δημόσιας υγείας. Πρόσφατη έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κατέδειξε, ότι άνω του 53% των πολιτών εμπιστεύεται τις υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός μάλιστα ότι το 6,8 % των πολιτών επιλέγουν ιατρικές υπηρεσίες σε γειτονικά κράτη, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ κ.α. Το αποτέλεσμα της διεξαχθείσας έρευνας αποτυπώνει ότι οι κρατικές υπηρεσίες υγείας εξακολουθούν να μην παρουσιάζουν βελτίωση, ο δε προϋπολογισμός τους είναι μειωμένος κατά 30% σε σχέση με το 2009 και οι ανάγκες που προκύπτουν είναι μεγάλες.
Η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμη περισσότερο με την επιβολή των capital controls, καθώς αρκετοί είναι οι ασθενείς, που αναβάλλουν τις προγραμματισμένες τους εξετάσεις, εξαιτίας της οικονομικής αβεβαιότητας και αστάθειας. Οι πολίτες αποτιμούν αρνητικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας για αυτό και εμπιστεύονται την ιδιωτική υγεία. Μάρτυρας όλων αυτών είναι η καθημερινή κατάσταση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όπου η έλλειψη αναλώσιμων υλικών αναγκάζει τους ασθενείς να μεταφέρουν οι ίδιοι τα υλικά και η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων είναι συχνό φαινόμενο. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψιν τις ανησυχίες των πολιτών και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας;