Με λουκέτο απειλείται το ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη

Με λουκέτο απειλείται το ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4561

Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2015

Προς Υπουργούς:
- Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ «Με λουκέτο απειλείται το ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη»

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί εδώ και δέκα χρόνια έχοντας δεχθεί περισσότερους από 1.600.000 επισκέπτες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Σήμερα το ΝΟΗΣΙΣ αποτελεί κορυφαίο τεχνολογικό κέντρο στην Ν.Α. Ευρώπη, ενώ έχει αναπτύξει πλήθος δράσεων και δραστηριοτήτων και συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο.
Το ΝΟΗΣΙΣ είναι ένα ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποτελεί μία νησίδα επιστημών και καινοτομίας, ενώ παράλληλα συμβάλει καταλυτικά στην ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η ποικιλία των εκπαιδευτικών δράσεων προσφέρει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να κατανοήσει τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας διευρύνοντας το πεδίο των γνώσεων του.
Ωστόσο, παρά το συστηματικό και σημαντικό έργο που επιτελείται, τα εντυπωσιακά εκθέματα, τις εκπαιδευτικές δράσεις, τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών υπάρχει μία σειρά από ζητήματα που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον και τη βιωσιμότητα του Κέντρου Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πρόκειται για έναν φορέα που σημειώνει πολύ υψηλό δείκτη αυτοχρηματοδότησης φθάνοντας το 77%, έναντι του μέσου όρου 50% παγκοσμίως. Ωστόσο, στην πράξη τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν πλήρως τα λειτουργικά του έξοδα.
Tο ΝΟΗΣΙΣ δεν λαμβάνει χρήματα από τακτικές ή έκτακτες επιχορηγήσεις με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις υποχρεώσεις του και στα τρέχοντα πάγια έξοδα.
Η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς πλέον εκκρεμούν οφειλές και κινδυνεύει με διακοπή της ηλεκτροδότησης. Εάν φθάσει στο σημείο να γίνει πράξη η διακοπή ρεύματος, τότε κατ΄ επέκταση σηματοδοτείται και η διακοπή της λειτουργίας του φορέα, γεγονός που θα πυροδοτήσει ένα ντόμινο εξελίξεων με ανυπολόγιστες συνέπειες, καθώς μπορεί να σημειωθούν καταστροφές σε εξοπλισμό και εκθέματα, ενώ οι αποζημιώσεις προς τρίτους μισθωτές χώρων και προμηθευτές θα είναι ανυπολόγιστες.
Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος, ενώ οι οφειλές και απλήρωτες υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί και αφορούν στις γηγενείς οφειλές από ίδια έσοδα και έξοδα εξαιρουμένων των δαπανών από συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα φέρνουν το ίδρυμα σε δύσκολη θέση ως προς την καθημερινή λειτουργία του.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να προχωρήσει άμεσα ο ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα για να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας και τα κύρια λειτουργικά έξοδα του ιδρύματος και τι προβλέπεται να γίνει με την τακτική επιχορήγηση του ΝΟΗΣΙΣ;

-Τι προβλέπεται να ισχύσει για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδρύματος;

-Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει θεσμική αλλαγή του οικονομικού και διοικητικού πλαισίου του φορέα;