Επικίνδυνη φυγή επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη στη Βουλγαρία

Επικίνδυνη φυγή επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη στη Βουλγαρία Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4562

Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2015

Προς Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
-Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ «Επικίνδυνη φυγή επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη στη Βουλγαρία»

Οι πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας έχουν πυροδοτήσει ένα μεγάλο κύμα φυγής του επιχειρείν από τη χώρα και ιδιαίτερα από την περιοχή της Θεσσαλονίκης προς τη γειτονική Βουλγαρία.
Η δυσπραγία που δημιούργησε ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, η αύξηση του συντελεστή φορολογίας κερδών συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Βουλγαρικής υπηρεσίας εμπορικού μητρώου οι εταιρείες με ελληνική συμμετοχή συνεχώς σημειώνουν αύξηση, ενώ η κατάσταση αυτή φαίνεται να επηρεάζει και να αφορά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστική είναι η λύση που παρέχεται στις επιχειρήσεις, με το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό ως απάντηση στη απρόσκοπτη συνέχιση των διεθνών συναλλαγών. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνται μόλις λίγες ώρες, ενώ δεν χρειάζεται καν η μεταφορά έδρας της επιχείρησης στη Βουλγαρία. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η λύση αυτή φαίνεται να μην είναι επαρκής, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε ένα αβέβαιο οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον είναι συνεχή. Προκειμένου να επιβιώσουν, λοιπόν, προχωρούν είτε στη σύσταση θυγατρικών και υποκαταστημάτων στη Βουλγαρία είτε στη μεταφορά της έδρας της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει χάσιμο θέσεων εργασίας και εσόδων για το ελληνικό κράτος.
Το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον της γειτονικής Βουλγαρίας έχει να κάνει με τον συντελεστή φορολόγησης που παραμένει στο 10% εδώ και χρόνια, συγκριτικά με την αύξηση στο 29% από το 26% στη χώρα μας και την προκαταβολή φόρου στο 100%. Μία επιχείρηση λοιπόν στον ελλαδικό χώρο θα πληρώσει τριπλάσιο φόρο σε σύγκριση με αυτό θα καλείτο να πληρώσει αν μεταφερθεί σε μικρή απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κάθε μέρα περισσότερες από 150 επιχειρήσεις ζητούν έγγραφα προκειμένου να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ή υποκατάστημα στη Βουλγαρία, ξεπερνώντας τις 3.700 επιχειρήσεις σε μηνιαία βάση.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο με 2.000 μέλη να προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των Επιμελητηρίων το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού αποτελεί το πρώτο στάδιο, καθώς συνήθως ακολουθεί η μεταφορά της έδρας της επιχείρησης σε μια τελευταία προσπάθεια επιβίωσης των επιχειρήσεων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να προφυλάξουν τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επέλθει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

-Πώς θα διασφαλισθούν και θα διευκολυνθούν οι διεθνείς συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στη χώρα;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα φυγής των επιχειρήσεων από τη Βόρεια Ελλάδα κυρίως, προς τη Βουλγαρία, που πλήττει την ελληνική οικονομία;