SOS εκπέμπουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

SOS εκπέμπουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4559

Θεσσαλονίκη, 24 Αυγούστου 2015

Προς Υπουργούς:
-Οικονομικών
-Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ «SOS εκπέμπουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη»

Σε δραματική κατάσταση βρίσκεται η αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς στον απόηχο των οικονομικών εξελίξεων και πολιτικών επιλογών που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση στη χώρα, οι κινήσεις κεφαλαίων γίνονται μετ' εμποδίων, οι βιομηχανίες δεν μπορούν να προμηθευτούν πρώτες ύλες, οι εξαγωγές έχουν διαταραχθεί, οι εισαγωγές σχεδόν έχουν σταματήσει.
Εάν η κατάσταση στην αγορά δεν ομαλοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, τότε αναπόφευκτα θα υπάρξει έξαρση λουκέτων και συνεπώς ακόμα μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση της αγοράς και της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι οι εκτιμήσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ότι η κρίση αυτή δεν θα επηρεάσει μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά θα έχει αντίκτυπο και συνέπειες στη βιωσιμότητα και των μεγάλων επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο και οι αιτήσεις στο ΙΚΑ για την ένταξη των εργαζομένων σε καθεστώς αδείας άνευ αποδοχών συνεχώς αυξάνονται, κάτι που από τους ειδικούς ερμηνεύεται ως κακός οιωνός για το μέλλον των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα που επικρατεί και στους επαγγελματίες που υπάγονται στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης με την κατανάλωση να βρίσκεται στο ναδίρ, τους υπαλλήλους σε αναγκαστική αργία και τους επαγγελματίες σε αναμονή και απόγνωση.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης υπογραμμίζοντας τα προβλήματα με τις εισαγωγές πρώτων υλών και την ομηρία στην οποία βρίσκεται σήμερα η παραγωγική διαδικασία του βιοτεχνικού κλάδου.
Η ραγδαία πτώση στην οικονομική δραστηριότητα που έχουν επιφέρει οι τραπεζικοί έλεγχοι και η τραπεζική αργία οδήγησαν σε πτώση του κύκλου εργασιών σε ποσοστό 80% στη Θεσσαλονίκη. Η ανάγκη, λοιπόν, στήριξης και σταθεροποίησης της οικονομίας είναι επιτακτική και άμεση, καθώς ο Σεπτέμβριος προμηνύεται ακόμα πιο δύσκολος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να διευκολυνθούν στη πράξη στις τραπεζικές τους συναλλαγές οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ανυπολόγιστα από την τραπεζική αργία και τους τραπεζικούς περιορισμούς που επέβαλε η Κυβέρνηση;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να στηριχθούν ουσιαστικά και στην πράξη οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη που αιμορραγούν καθημερινά από την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν επέλθει;