Χωρίς νερό περιοχές του Ν. Θεσσαλονίκης, λόγω κλοπής εξοπλισμού γεωτρήσεων

Χωρίς νερό περιοχές του Ν. Θεσσαλονίκης, λόγω κλοπής εξοπλισμού γεωτρήσεων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4417

Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2015

Προς Υπουργούς:
-Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Χωρίς νερό περιοχές του Ν. Θεσσαλονίκης, λόγω κλοπής εξοπλισμού γεωτρήσεων»

Για δύο σχεδόν ολόκληρες μέρες οι κάτοικοι της Αγχιάλου του Δήμου Χαλκηδόνας στη Θεσσαλονίκη έμειναν χωρίς νερό. Αιτία για τη διακοπή αυτή ήταν η κλοπή μετασχηματιστών και καλωδίων από τη γεώτρηση της περιοχής.
Η εν λόγω γεώτρηση υδροδοτεί την Αγχίαλο και τη Νέα Μεσήμβρια του Νομού Θεσσαλονίκης. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται πρόβλημα υδροδότησης λόγω κλοπής, καθώς αντίστοιχο περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η υδροδότηση και στα Κουφάλια πριν από δύο εβδομάδες.
Στην καρδιά του καλοκαιριού και μάλιστα την περίοδο που σημειώθηκαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες υπέστησαν μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ αναγκάστηκαν να επιβαρυνθούν και οικονομικά, αφού για δύο μέρες ήταν υποχρεωμένοι να αγοράζουν εμφιαλωμένα νερά προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Ακόμα πιο δύσκολη ήταν η κατάσταση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα προκειμένου να φροντίσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, αλλά και τις καλλιέργειές τους, ώστε να μην υποστούν επιπλέον ζημιές σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο.
Η αποκατάσταση στη ζημιά που υπέστη η εν λόγω γεώτρηση προχώρησε με την ομαλοποίηση της υδροδότησης στην Αγχίαλο δύο μέρες μετά, ωστόσο καθώς τα κρούσματα κλοπής του εξοπλισμού των γεωτρήσεων αυξάνονται τον τελευταίο καιρό, η κάτοικοι των περιοχών αυτών του Νομού Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η υδροδότηση στις περιοχές αυτές του Νομού Θεσσαλονίκης;

-Τι μέτρα προβλέπεται να ληφθούν προκειμένου να διασφαλισθεί η δημόσια περιουσία στα συστήματα γεωτρήσεων και η αποφυγή περιστατικών κλοπών των εξοπλισμών τους στο μέλλον;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα για τυχόν ζημιές ή επιπτώσεις που είχαν οι παρατεταμένες αυτές διακοπές νερού σε κτηνοτροφικές μονάδες και σε αγροτικές καλλιέργειες στην περιοχή;