Ανοχύρωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης

Ανοχύρωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4416

Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2015

Προς Υπουργό:
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ανοχύρωτο σε περίπτωση πυρκαγιάς το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης»

Η περίοδος του Αυγούστου θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους για την πυρασφάλεια στη χώρα μας. Η περίοδος ξηρασίας που συνήθως χαρακτηρίζει τον Ιούλιο με τις υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τα μελτέμια που εκδηλώνονται τον Αύγουστο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση και εύκολη επέκταση πυρκαγιών.
Οι μεγάλες και καταστροφικές φωτιές που σημειώθηκαν μέχρι στιγμής σε διάφορες περιοχές της Νότιας Ελλάδας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα ζητήματα πυροπροστασίας τόσο στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης όσο και σε όλο το Νομό. Το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν μοναδικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο σημειώνονται περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών, ιδιαίτερα στην περιοχή του Σέιχ Σου.
Περίπου 20 ομάδες εθελοντών ενώνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τις δυνάμεις τους για την πυροπροστασία των πνευμόνων πρασίνου στη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα για την περιοχή του Σέιχ Σου. Ωστόσο, φέτος η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού ως προς το καθεστώς ασφάλισής τους, έχει ως αποτέλεσμα να μην αξιοποιείται ένα μεγάλο και σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό στην πρόληψη των πυρκαγιών και προστασία των δασών. Η φυσική απουσία, όμως, των εθελοντών έχει και μία ακόμα διάσταση. Έχει δώσει τη δυνατότητα στους επιτήδειους να δράσουν και να προκαλέσουν βανδαλισμούς και ζημιές των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας, πάνελ και συστήματος καμερών που είχε τοποθετηθεί στο Σέιχ Σου.
Ωστόσο, τα προβλήματα, οι ελλείψεις και τα κενά στην πυροπροστασία συνεχίζονται, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από τις 210 υδροφόρες που έχει η υπηρεσία στη διάθεσή της, οι 35 βρίσκονται υπό κατασκευή και ακινητοποιημένες εν μέσω της θερινής περιόδου.
Δυσχερείς είναι και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, καθώς ο εξοπλισμός τους είναι παλιός, φθαρμένος και ακατάλληλος για την προστασία τους.
Δυσκολίες προκαλεί και η σύνθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς απαρτίζεται από τους μόνιμους πυροσβέστες, τους πενταετούς θητείας και τους εποχιακούς. Ωστόσο, οι δυσκολίες προκύπτουν στην πράξη όταν κληθούν στο καθήκον, καθώς οι εποχιακοί εξαιρούνται από νυχτερινά και σαββατοκύριακα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς μόνοι οι μόνιμοι παραμένουν στην κατάσβεση όταν βραδιάσει, τα σαββατοκύριακα και τις αργίες, γεγονός που σημαίνει ότι αποδυναμώνεται το δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος σε κρίσιμες στιγμές.
Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι πολλοί δασικοί δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί ή συντηρηθεί κατάλληλα, λόγω έλλειψης κονδυλίων. Ως εκ τούτου ακόμα και το πιο υπερσύγχρονο πυροσβεστικό όχημα να μην μπορεί να προσεγγίσει κάποιες περιοχές σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Τι ισχύει τελικά με την ασφάλιση των εθελοντών που απαρτίζουν τις οργανωμένες ομάδες δασοπραστασίας και για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει τόσο η αποσαφήνιση των θεμάτων ασφάλισής τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιηθούν;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενισχυθούν με σύγχρονο και ασφαλή εξοπλισμό τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν σημειωθεί στις εγκαταστάσεις πυρασφάλειας, πάνελ και συστήματα καμερών που είχαν τοποθετηθεί στο Σέιχ Σου και έχουν καταστραφεί από επιτήδειους;

-Προβλέπεται, έστω και την ύστατη στιγμή, να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στις κατάλληλες ενέργειες για τον καθαρισμό όλων των δασικών δρόμων που δεν έχουν καθαριστεί και μπορεί να αποτελέσουν παγίδες και να εμποδίσουν την έγκαιρη προσέλευση των πυροσβεστικών δυνάμεων σε περίπτωση πυρκαγιάς στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης;