Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την κατασκευή των θρυλικών αυτοκινήτων PONY στη Θεσσαλονίκη

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την κατασκευή των θρυλικών αυτοκινήτων PONY στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4147

Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2015

Προς Υπουργό:
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Η γραφειοκρατία μπλοκάρει την κατασκευή των θρυλικών αυτοκινήτων PONY στη Θεσσαλονίκη»

Η εταιρεία NAMCO A.E. είναι μία ελληνική εταιρεία που έχει την έδρα της στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και αποτελεί τη μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία στην Ελλάδα. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1973 με σκοπό την κατασκευή και όχι απλώς τη συναρμολόγηση του ελληνικού αυτοκινήτου PONY. Από την ίδρυση της εταιρείας έως και το 1983 όταν και η διεκόπη η παραγωγή, τα θρυλικά ελληνικά αυτοκίνητα PONY κυκλοφορούσαν σε 14 χώρες.
Σήμερα, 32 χρόνια μετά, το όραμα της εταιρείας, της μοναδικής ελληνικής βιομηχανίας οχημάτων να επαναλειτουργήσει και να ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή στην Ελλάδα των ιστορικών τζιπ PONY, προσκρούει στην αναλγησία του αρμόδιου Υπουργείου. Πρόκειται για ένα νέο όχημα πέμπτης γενιάς, αποτέλεσμα της έρευνας πολλών ετών, ένα σύγχρονο αυτοκίνητο τελευταίας τεχνολογίας, διατηρώντας ως βάση το κλασικό μοντέλο των PONY.
Η έναρξη της παραγωγής ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2014, έχοντας ξεπεράσει μία σειρά από γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά ζητήματα. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, πάγωσαν τη διαδικασία, ξεπερνώντας τα χρονικά περιθώρια του προσωρινού, λόγω των εκλογών και της αλλαγής της Κυβέρνησης.
Η μόνη εκκρεμότητα που έπρεπε να ξεπεραστεί ήταν η πιστοποίηση της ΕΒΕΤΑΜ, ενός κρατικού μηχανισμού πιστοποίησης, καθώς η εταιρεία επιμένει να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση από ελληνικό φορέα, ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή και να παραμείνει η εταιρεία στην Ελλάδα.
Ο φάκελος της εταιρείας έχει κατατεθεί εδώ και σχεδόν πέντε μήνες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία εξέλιξη που να επιτρέπει στην εταιρεία να ξεκινήσει την παραγωγή.
Η ομηρία αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα η NAMCO A.E. έχει ως αποτέλεσμα να ζημιώνεται οικονομικά για κάθε μέρα που περνάει, καθώς έχει να συντηρήσει το εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή της Θέρμης στο Νομό Θεσσαλονίκης και τους 35 απασχολούμενους υπαλλήλους.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας εάν ξεκινήσει η παραγωγή θα προχωρήσουν στην άμεση πρόσληψη 120 ατόμων, ενώ σε βάθος χρόνου οι προσλήψεις προσωπικού θα φθάσουν τους 400 εργαζόμενους.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η εταιρεία χωρίς να έχει ακόμα ξεκινήσει την παραγωγή, έχει ήδη 400 παραγγελίες σε αναμονή, ενώ πέρα από την ελληνική αγορά υπάρχει προγραμματισμός για εξαγωγική δραστηριότητα.
Πέρα από την προφανή αύξηση των θέσεων εργασίας σε μία περιοχή της Βορείου Ελλάδος που πλήττεται από την αποβιομηχανοποίηση και την ανεργία, η λειτουργία της εν λόγω αυτοκινητοβιομηχανίας και η παραγωγή των θρυλικών τζιπ PONY, θα πυροδοτούσε μία σειρά από αλυσιδωτές εξελίξεις, όπως η δημιουργία μίας νέας βιομηχανικής ζώνης στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης απ΄ όπου η εταιρεία θα μπορεί να προμηθεύεται εγχώρια παραγόμενες καρέκλες, φανάρια, πλαστικά και ελαστικά.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει από το αρμόδιο Υπουργείο η διαδικασία πιστοποίησης της NAMCO AE από την ΕΒΕΤΑΜ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας μας;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, ώστε να μην εξαναγκασθεί σε φυγή σε γειτονική χώρα η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που μπορεί να λειτουργήσει άμεσα εντός των ελληνικών συνόρων;