Στον αέρα τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ

Στον αέρα τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4029

Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2015

Προς Υπουργό:

Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ»

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, εξαιτίας των σοβαρών ελλείψεων σε υλικά, αναλώσιμα και φάρμακα. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθεί να διευκολύνει την κατάσταση, αλλά η απαξίωση της δημόσιας υγείας είναι πλέον προφανής. Η Α΄ Νευροχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, με πολλές διακρίσεις κατά το παρελθόν και υψηλή αναγνωρισιμότητα, αλλά και πλήθος επιτυχιών αντιμετωπίζει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση εξαιτίας του υψηλού κόστους υλικών, με αποτέλεσμα να δίδεται προτεραιότητα στα επείγοντα περιστατικά.
Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας των περιστατικών της συγκεκριμένης κλινικής, η προηγμένη τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι των επεμβάσεων, που πραγματοποιούνται στη Νευροχειρουργική κλινική. Πολλά περιστατικά αντιμετωπίζονται με τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας και ως εκ τούτου ο περιορισμός της, εξαιτίας του υψηλού κόστους δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της κλινικής, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς. Στην κατάσταση αυτή έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, προκειμένου να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η Νευροχειρουργική Κλινική του ΑΧΕΠΑ;