Στον Έλληνα φορολογούμενο ο λογαριασμός από τα κομματικά ταξίδια του Γ. Βαρουφάκη

Στον Έλληνα φορολογούμενο ο λογαριασμός από τα κομματικά ταξίδια του Γ. Βαρουφάκη Κύριο

Αρ. πρωτ.: 4026

Θεσσαλονίκη, 15 Ιουλίου 2015

Προς Υπουργό:
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον Έλληνα φορολογούμενο ο λογαριασμός από τα κομματικά ταξίδια του Γ. Βαρουφάκη»

Η δημιουργική ασάφεια, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, φαίνεται να υπήρξε πολύτιμος σύμμαχός του και να έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές προκειμένου να εξυπηρετήσει και να δικαιολογήσει τις κινήσεις και αποφάσεις του τέως Υπουργού σε πολλά επίπεδα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κάλυψη των εξόδων του ιδίου και των συνεργατών του, από το Υπουργείο Οικονομικών για ένα ταξίδι που πραγματοποίησε για καθαρά κομματικούς σκοπούς.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», στο φύλλο του Σαββάτου 11 Ιουλίου 2015 (Secret: σελ. 3 και σελ. 7), ο κ. Βαρουφάκης στα μέσα Ιουνίου ταξίδεψε στο Ηράκλειο της Κρήτης προκειμένου να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο ταξίδι αυτό μάλιστα τον συνόδευσαν μία συνεργάτιδα, ένας σύμβουλος και ένας αστυνομικός της προσωπικής του ασφάλειας.
Σε μια ακόμα, λοιπόν, έκφραση της δημιουργικής ασάφειας του τέως Υπουργού Οικονομικών, το συγκεκριμένο ταξίδι που πραγματοποιήθηκε για καθαρά κομματικούς σκοπούς, καλύφθηκε οικονομικά από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση της 19ης Ιουνίου 2015, του Υπουργείου Οικονομικών (ΑΔΑ: 7ΥΠΜΗ-Γ44), η μετακίνηση, το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, τα έξοδα διανυκτέρευσης του τέως Υπουργού, των δύο συνεργατών και του αστυνομικού της προσωπικής του ασφάλειας καλύφθηκαν από κρατικά κονδύλια, ωσάν να επρόκειτο για «υπηρεσιακούς λόγους» και υποχρεώσεις του Υπουργείου Οικονομικών.
Η πάγια αυτή, ως φαίνεται, πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ να βαφτίζει το κρέας ψάρι, δεν σταματά στις κομματικές μετακινήσεις του κ. Βαρουφάκη, αλλά επεκτείνεται και σε αυτές της στενής συνεργάτιδας και συμβούλου του κας Παναρίτη.

Σύμφωνα με επίσημο και πάλι έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών (ΑΔΑ: 6Ω0ΒΗ-ΕΤΚ) το ελληνικό δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος πλήρωσαν τον λογαριασμό για το ταξίδι της κας Παναρίτη στη Φλωρεντία στις 3 και 4 Ιουνίου 2015. Η προστατευόμενη του κ. Βαρουφάκη ταξίδεψε στην Ιταλία προκειμένου να συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο Συνέδριο του German Marshall Fund of the United States (GMF) με θέμα «Strengthening Transatlantic Cooperation», χωρίς ωστόσο να δικαιολογείται η παρουσία ή η συμμετοχή της ως υποχρέωση ή εκπροσώπηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Πως δικαιολογείται η κάλυψη από το Υπουργείο Οικονομικών και τα δημόσια κονδύλια των εξόδων μετακίνησης, διανυκτέρευσης, αλλά και οι ημερήσιες αποζημιώσεις τόσο του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη, όσο και των συνεργατών του, για την παρουσία του σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Κρήτης;

-Με ποια ιδιότητα ταξίδεψε η κα Παναρίτη στη Φλωρεντία, σε ένα ταξίδι τα έξοδα του οποίου καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό και πώς συνδέεται το ταξίδι αυτό με το Υπουργείο Οικονομικών και την επίσημη εκπροσώπηση της χώρας μας;

-Πόσο κόστισαν αναλυτικά και συνολικά σε ευρώ τα προαναφερθέντα ταξίδια, που δεν δικαιολογούνται ως υπηρεσιακά, στο ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο;