Επιχειρηματικές δραστηριότητες από υπαλλήλους νοσηλευτικών ιδρυμάτων

Επιχειρηματικές δραστηριότητες από υπαλλήλους νοσηλευτικών ιδρυμάτων Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3912

Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργούς:
Οικονομικών
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επιχειρηματικές δραστηριότητες από υπαλλήλους νοσηλευτικών ιδρυμάτων»

Ως γνωστόν, οι πανεπιστημιακοί ιατροί αποκλειστικής απασχόλησης λαμβάνουν ειδικό νοσηλευτικό επίδομα για την ενασχόλησή τους κατά το πρωινό υποχρεωτικό ωράριο με τη νοσηλεία των ασθενών. Σημειωτέον, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του εν λόγω επιδόματος είναι η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης από την αρμόδια ΔΟΥ, μη άσκησης ελεύθερου επαγγέλματος από τους πανεπιστημιακούς ιατρούς. Για το εν λόγω επίδομα χορηγείται από τα προηγούμενα έτη βεβαίωση αποδοχών για «εισόδημα από υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελμάτων και από κάθε άλλη πηγή».
Φέτος χορηγείται για την ίδια μισθωτή εργασία η απαράδεκτη «βεβαίωση αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα», κατατάσσοντας τους πανεπιστημιακούς ιατρούς σε επιχειρηματίες, που ασκούν δραστηριότητα κατά το πρωινό υποχρεωτικό τους ωράριο εντός των νοσοκομείων. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στην αλλαγή της χορηγηθείσας βεβαίωσης, ειδάλλως αναιρείται ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομείων, που τόσο προασπίζεται η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και προσβάλλονται βάναυσα οι πανεπιστημιακοί ιατροί και το λειτούργημα που ασκούν εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Προτίθενται τα αρμόδια Υπουργεία να ενεργήσουν προκειμένου να δίδεται στους πανεπιστημιακούς ιατρούς βεβαίωση αποδοχών από μισθωτή εργασία και όχι από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως μέχρι τώρα χορηγείται από τα νοσοκομεία;