Στον αέρα οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης

Στον αέρα οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3911

Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:
-Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα οι νεφροπαθείς της Θεσσαλονίκης»

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή των ανασφάλιστων νεφροπαθών της Θεσσαλονίκης εξαιτίας των δυσλειτουργιών που παρατηρούνται στις μονάδες αιμοκάθαρσης. Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς είναι τεράστια με αποτέλεσμα οι ίδιοι να βρίσκονται στον αέρα, δίνοντας έναν άνισο αγώνα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη, καθώς νεφροπαθείς χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας των ακατάλληλων φίλτρων που χρησιμοποιούνται κατά την διαδικασία της αιμοκάθαρσης, κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πολλές φορές προμηθεύονται φίλτρα χωρίς ποιοτικές προδιαγραφές.
Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των ανεπαρκειών, των κακών υλικοτεχνικών υποδομών, των παλαιών και επικίνδυνων μηχανημάτων, που διαθέτουν. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι ανάγκες στις μονάδες αιμοκάθαρσης αδυνατούν να καλυφθούν εάν δεν γίνει ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επείγουσα είναι επίσης και η αναβάθμιση των μεταμοσχευτικών κέντρων, ο ρόλος των οποίων είναι σημαντικός για τη δωρεά οργάνων. Ο αγώνας που δίνουν οι νεφροπαθείς είναι σκληρός και ο σημαντικότερος για να κρατηθούν στη ζωή. Οφείλει η Πολιτεία και ως εκ τούτου το αρμόδιο Υπουργείο να συμβάλλει στην ενίσχυση αυτού του αγώνα, προσφέροντάς τους αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας και θεραπείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενισχύσει τις μονάδες αιμοκάθαρσης, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών;