Στον αέρα τα ΑΕΙ της χώρας

Στον αέρα τα ΑΕΙ της χώρας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3720

Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:

Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον αέρα τα ΑΕΙ της χώρας»

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται τα Πανεπιστήμια της χώρας, με αρκετά από αυτά να μην δύνανται να καλύψουν στοιχειώδεις λειτουργικές ανάγκες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σταδιακά με λουκέτο. Η οικονομική κατάσταση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι τραγική, καθώς δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ τακτικής επιχορήγησης για το 2015 και όλο αυτό το διάστημα λειτουργούν με όσα αποθεματικά διέθεταν από προηγούμενες χρήσεις. Μάλιστα υπάρχουν πανεπιστήμια, που αδυνατούν να καλύψουν τις δαπάνες της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, η οποία ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες και θα είναι αδύνατο να επαναλειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου με την έναρξη της νέας .ακαδημαϊκής χρονιάς.
Το αδιέξοδο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, έπειτα από την δέσμευση μέρους των αποθεματικών τους στην τράπεζα της Ελλάδος, έπειτα από απόφαση της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα και να καταβάλλει την κρατική επιχορήγηση του 2015 στα Πανεπιστήμια, προτού οδηγηθούν σε πλήρη οικονομική ασφυξία και καταλήξουν σε λουκέτο. Η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ΑΕΙ βρίσκεται πλέον στον αέρα και οφείλει ο αρμόδιος Υπουργός, καθότι και πανεπιστημιακός να λάβει σοβαρά υπόψη την εκρηκτική κατάσταση, που βρίσκονται τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να καταβάλλει την κρατική επιχορήγηση για το 2015 στα ΑΕΙ της χώρας για να συνεχιστεί η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους;