Παλαιά ασθενοφόρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Παλαιά ασθενοφόρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3721

Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:
Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Παλαιά ασθενοφόρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης»

Σημαντικά προβλήματα δημιουργούνται από την παλαιότητα των ασθενοφόρων, που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χαθούν ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, λειτουργούν 20-22 ασθενοφόρα στην πρωινή βάρδια, άλλα τόσα στην απογευματινή βάρδια και λιγότερα στην βραδινή. Σε περίπτωση βλάβης κάποιου από αυτά δεν υπάρχει εφεδρικό για να γίνει αντικατάστασή του. Είναι χαρακτηριστικό, ότι υπάρχουν 25-30 ασθενοφόρα, που είναι χαλασμένα και δεν λειτουργούν.
Το καλοκαίρι με έντονη την τουριστική κίνηση, το πρόβλημα επιδεινώνεται επικίνδυνα, καθώς τα περισσότερα περιστατικά από τη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μείνει η Χαλκιδική αρκετές ώρες χωρίς ασθενοφόρα. Πέραν της παλαιότητας των ασθενοφόρων, που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και δυσλειτουργίες υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού, η οποία επεκτείνει ακόμη περισσότερο το υπάρχον πρόβλημα. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει στο ΕΚΑΒ με την παλαιότητα των ασθενοφόρων, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, που υπάρχει με την παλαιότητα των ασθενοφόρων; Είναι στις προθέσεις του η αντικατάσταση των παλαιών οχημάτων του ΕΚΑΒ;