Υπό κατάρρευση το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

Υπό κατάρρευση το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3715

Θεσσαλονίκη, 22 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:
-Δικαιοσύνης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Υπό κατάρρευση το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης»

Τραγική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα δημόσια κτίρια της πόλης, με τις φθορές του κτιρίου να διαφαίνονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ όλο και πιο συχνά σημειώνονται περιστατικά κατάρρευσης τμημάτων του κτιρίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το κτίριο αποτελεί η κατάρρευση τμήματος οροφής λόγων των έντονων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα να πέσουν σοβάδες στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Άλλο περιστατικό που σημειώθηκε ήταν η κατάρρευση τεράστιας ξύλινης πόρτας δικαστικής αίθουσας, ενώ σε όλο σχεδόν το κτίριο σημειώνονται φθορές στους τοίχους, όπου πέφτουν σοβάδες και ξεφτίζουν οι μπογιές.
Η κατάσταση του κτιρίου αποτυπώνεται ακόμα και σε έγγραφες αναφορές, καθώς μπάζα και άλλα αντικείμενα έχουν καταλάβει τον χώρο του υπογείου, όπου και εναποτίθενται δημιουργώντας μία άτυπη αποθήκη και χωματερή. Γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό για την πιθανότητα δημιουργίας εστιών μολύνσεων, επικίνδυνων για το σύνολο των εργαζομένων και πολιτών που καθημερινά μπαινοβγαίνουν στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Πέρα όμως από την επικινδυνότητα του κτιρίου λόγω των υλικών φθορών των υποδομών του, εγείρονται και ζητήματα ασφαλείας, καθώς καταγράφεται προβλήματα και δυσλειτουργία στα συστήματα ασφαλείας και ελέγχου κατά την είσοδο των πολιτών στο κτίριο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα οι υλικές φθορές που σημειώνονται εντός του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, καθώς από τύχη δεν έχουμε τραυματισμούς πολιτών και δικαστικών λειτουργών;

-Τι μέτρα θα λάβει το αρμόδιο Υπουργείο για να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργεία των συστημάτων ελέγχου και ασφάλειας του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης;