Μείωση των Ρώσων τουριστών λόγω προβλημάτων στις εκδόσεις βίζας

Μείωση των Ρώσων τουριστών λόγω προβλημάτων στις εκδόσεις βίζας Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3528

Θεσσαλονίκη, 15 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό
Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Μείωση των Ρώσων τουριστών λόγω προβλημάτων στις εκδόσεις βίζας»

Τη στιγμή που η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και η χώρα μας έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από την ανάπτυξη της τουριστικής της πολιτικής, πολλαπλά είναι τα προβλήματα και τα κολλήματα που αντιμετωπίζουν οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, κυρίως από τη Ρωσία.
Η Ρωσία αποτελεί μια από τις χώρες που παραδοσιακά οι πολίτες της επισκέπτονται την Ελλάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, ήδη κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο παρατηρείται μείωση κατά 35-40% του τουριστικού αυτού ρεύματος.
Το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, οι οποίοι όμως βρίσκουν εμπόδια στη διευθέτηση των απαραίτητων τουριστικών εγγράφων που χρειάζονται, καθώς σημειώνεται μεγάλη μείωση τόσο του αριθμού όσο και της διάρκειας των θεωρήσεων για την Ελλάδα.
Αντί δηλαδή να ακολουθείται από το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών μία πολιτική ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης των Ρώσων εν δυνάμει τουριστών και επισκεπτών στη χώρα μας, φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα στην επικοινωνία μεταξύ πολιτών και των αρμόδιων υπηρεσιών στα ελληνικά προξενεία στη Ρωσία και στον καθορισμό των ραντεβού προκειμένου να ολοκληρωθούν τις διαδικασίες για την έκδοση των τουριστικών εγγράφων.
Οι αιτήσεις για ραντεβού στα Προξενεία μας στη Ρωσία είναι πάρα πολλές και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα και έγκαιρα για την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ενώ πλέον οι διετείς και τριετείς βίζες μετατρέπονται σε τρίμηνες, εξάμηνες ή ακόμα και μίας μόνο διαδρομής.
Η πρακτική αυτή που ακολουθείται έχει άμεσο αντίκτυπο και σοβαρές επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας μας και λειτουργεί αποτρεπτικά για έναν μεγάλο αριθμό τουριστών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, και που τελικά λόγω των γραφειοκρατικών κολλημάτων καταλήγουν να επιλέγουν κάποιαν άλλη χώρα ως τουριστικό προορισμό για τις διακοπές τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις στις εκδόσεις τουριστικής βίζας από τη Ρωσία προς τη χώρα μας;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες και η επικοινωνία μεταξύ Ρώσων πολιτών και Ελληνικών Προξενικών Αρχών, κατά την τρέχουσα τουριστική περίοδο, ώστε να μη χάσει η χώρα μας ακόμα περισσότερους τουρίστες;