Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3431

Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:
Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Κίνδυνος απώλειας κονδυλίων για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης»

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να χαθούν πόροι ύψους 1 δισ. ευρώ για τη χώρα μας του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 για το 2016. Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας, η απώλεια κονδυλίων και η μη παράταση της τελικής προθεσμίας πληρωμών για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι επιβλαβής για τον αγροτικό κόσμο. Η σημασία απορρόφησης των συγκεκριμένων κονδυλίων είναι μεγάλη, καθώς μέσω αυτών θα υλοποιηθούν σημαντικά έργα στα πλαίσια της αγροτικής ανάπτυξης.
Η παράταση των πληρωμών από τη χώρα μας για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης είναι επιβεβλημένη και θα συμβάλλει στη διάσωση πιστώσεων ύψους 1 δισ ευρώ, οι οποίες δεν μπορούν να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2015 με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστραφούν στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα προς την κατεύθυνση του αιτήματος παράτασης της τελικής προθεσμίας πληρωμών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2016, προτού χαθούν σημαντικά κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη και τη συνέχιση ενεργών προγραμμάτων (νέοι αγρότες, βιολογικά κ.α.)

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να μην χαθούν σημαντικά κονδύλια και να επιτευχθεί η παράταση της προθεσμίας πληρωμών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για το 2016;