Προκλητικές ενέργειες από Σκοπιανό αξιωματούχο

Προκλητικές ενέργειες από Σκοπιανό αξιωματούχο Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3429

Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:
-Εξωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Προκλητικές ενέργειες από Σκοπιανό αξιωματούχο»

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ την στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου του γειτονικού κρατιδίου Αντόνιο Μιλοσόσκι επιδεικνύοντας πρωτοφανή ασέβεια προς τους διεθνείς κανόνες προέβη σε προκλητική ενέργεια, φωτογραφιζόμενος κρατώντας τη σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας στο έδαφος της ΠΓΔΜ, παραβιάζοντας την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 ανάμεσα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα. Με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 απαγορεύεται να χρησιμοποιείται με οποιονδήποτε τρόπο το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας σε όλες τις μορφές, που αυτό εμφανίζεται στην εθνική σημαία της πριν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.
Παρόλο αυτά ο Αντιπρόεδρος του γειτονικού Κοινοβουλίου δημοσίευσε φωτογραφία του στο κέντρο των Σκοπίων, κρατώντας σημαία που φέρει το σύμβολο του ήλιου της Βεργίνας, όπως ακριβώς αυτό εμφανίζεται στην προ ενάρξεως ισχύος της συμφωνίας εθνική σημαία της γειτονικής χώρας, παραβιάζοντας με αυτό το τρόπο την Ενδιάμεση συμφωνία του 1995. Οι ενέργειες του Σκοπιανού αξιωματούχου δε συνάδουν με το κλίμα καλής γειτονίας, που αποτελεί προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ και το μοναδικό που επιτυγχάνουν είναι να αποτελούν εμπόδιο για την όποια συζήτηση εξεύρεσης αμοιβαίας αποδεκτής λύσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προέβη το αρμόδιο Υπουργείο, έναντι της προκλητικής ενέργειας του Αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ, παραβιάζοντας την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας;