Διπλή οικονομική επιβάρυνση για επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος

Διπλή οικονομική επιβάρυνση για επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 3340

Θεσσαλονίκη, 9 Ιουνίου 2015

Προς Υπουργό:
- Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Διπλή οικονομική επιβάρυνση για επιχειρήσεις το τέλος επιτηδεύματος»

Αντιμέτωποι με ένα ακόμα οικονομικό βάρος βρίσκονται οι επιχειρήσεις, καθώς θα κληθούν φέτος να πληρώσουν μαζί με το τέλος επιτηδεύματος του οικονομικού έτους 2015 και αυτό του οικονομικού έτους 2013. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχωρά στην είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος των υπόχρεων νομικών προσώπων για το οικονομικό έτος 2013, το οποίο δεν είχε πιστωθεί στις επιχειρήσεις (νομικά πρόσωπα), ενώ είχε βεβαιωθεί κανονικά στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, ως υπόχρεα νομικά πρόσωπα θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν το τέλος επιτηδεύματος για το 2015 και για το 2013 μαζί.
Η ρύθμιση αφορά σε περίπου 140.000-150.000 νομικά πρόσωπα, που υπέβαλλαν φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2013, ενώ το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε εκτιμάται στις 130.000.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα το τέλος επιτηδεύματος για το έτος 2013 που έχει παρέλθει, αλλά δεν έχει καταβληθεί στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση με έδρα πόλεις όπου ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τις 200.000 κατοίκους ανέρχεται στα 800 ευρώ ετησίως. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που η έδρα τους βρίσκεται σε πόλη που ο πληθυσμός ξεπερνά τις 200.000 κατοίκους ανεβαίνει στα 1.000 ευρώ ετησίως, ενώ για κάθε υποκατάστημα το κόστος ανέρχεται στα 600 ευρώ.
Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων οι υπόχρεοι μπορούν να καταβάλλουν το ποσό που τους αντιστοιχεί είτε σε οχτώ δόσεις, είτε να προχωρήσουν σε ρύθμιση σύμφωνα με το πρόγραμμα των 100 δόσεων έως τις 26 Ιουνίου 2015. Ωστόσο, πέρα από την επιπρόσθετη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που καλούνται να καλύψουν οι υπόχρεοι, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που στο μεταξύ έχουν βάλει λουκέτο και έχουν κλείσει.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο να πληρώσουν οι υπόχρεοι το μισό ποσό του κόστους επιτηδεύματος που τους αντιστοιχεί για το οικονομικό έτος 2013, όπως είχε γίνει για το οικονομικό έτος 2012, λόγω της οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι επιχειρήσεις, καθώς και λόγω του ότι έχουν παρέλθει ήδη δύο χρόνια για το υπό εξέταση οικονομικό έτος;

-Τι προβλέπεται για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν στο μεταξύ κλείσει οριστικά και έχουν τακτοποιήσει ή θεωρούσαν ότι είχαν τακτοποιήσει όλες τις σχετικές διαδικασίες και οικονομικές τους υποχρεώσεις;